8 C
De Bilt

Scooter huren in het buitenland kan levensgevaarlijk zijn.

Tourisme – De laatste maanden lopen vakantiegangers in het buitenland vaker ernstig letsel op bij scooterongevallen. Doordat zij zodanig ernstig gewond raken moeten ze regelmatig liggend terug worden gebracht naar Nederland.

De grootste organisatie van Nederland die gespecialiseerd is op het gebied van medische reishulpverlening: Alarmcentrale Eurocross, luidt alarm met de zomervakantie in aantocht vanwege de toename van scooterongevallen. ,,Ongevallen vormen de nummer één reden voor terug transporteren naar Nederland. Het aandeel van scooterongevallen is daarbij beduidend meer dan vorig jaar,” benadrukt hoofd van het medisch team van Eurocross, Nicole Bootsma. Vorig jaar zomer werden door de alarmcentrale in totaal zo’n 680 mensen terug naar Nederland gebracht.

Het letsel dat de Nederlandse toeristen oplopen bij scooterongelukken is volgens de arts  ‘ernstiger dan een aantal jaar geleden’. ,,Denk daarbij aan een hoofdletsel, bovenbeenbreuken, en bekkenbreuken. De laatste scooterongevallen waren dusdanig ernstig dat we de reizigers liggend moesten vervoeren. KLM bouwt dan een stretcher in achterin het vliegtuig, waardoor men liggend vervoerd worden.”

Avontuurlijke vakantie

Volgens Eurocross komt de toename van het aantal scooterongevallen doordat Nederlanders weer meer reizen maar zij kiezen er steeds vaker voor om een avontuurlijke vakantie te boeken. ,,All inclusive resorts in bijvoorbeeld Turkije en Egypte zijn niet meer in trek. Mensen kiezen nu eerder voor een vakantie waarbij ze zichzelf ook willen verplaatsen.”

het is onbekend hoeveel scooterongelukken er precies plaatsvinden , omdat dit niet apart wordt bijgehouden. ,,Omdat er de laatste maanden zoveel ernstige scooterongelukken hebben plaatsgevonden, gaan we dat van nu af aan wel doen”, aldus Bootsma. Eurocross verwacht een aanzienlijke toename in de hulpvragen. Scooterongevallen vinden vooral plaats in Azië, Griekenland en Spanje.

Meer cc

Brancheorganisatie Bovag herkent de problematiek met scooterongevallen, doordat toeristen ‘weer eerder kiezen voor een appartementje in Spanje, waarbij ze zelf ook mobiel willen zijn’, zo verklaart Bovag-woordvoerder Tom Huyskens.

De scooters die je in het buitenland meekrijgt zijn vaak veel zwaarder dan die in Nederland, zegt Bovag. Huyskens: ,,Hier is een bromfiets 50 cc en heeft die een maximale snelheid van 45 kilometer per uur. Als je in het buitenland een scooter huurt krijg je standaard een 125 cc mee, die soms wel 90 of 100 gaat.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio