11.9 C
De Bilt

Ambassadeursconferentie in teken van spanningen in de wereld

In de week van 29 januari is de jaarlijkse ambassadeursconferentie. Nederlandse ambassadeurs, consuls-generaal en permanente vertegenwoordigers bezoeken in die week internationale instellingen in Nederland. Ook halen zij de contacten aan met de politiek, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties.

Buitenlandbeleid

De ambassadeurs bespreken het buitenlandbeleid van het nieuwe kabinet. Daarnaast staat de conferentie voor een belangrijk deel in het teken van de spanningen in de wereld en de kansen die het buitenland biedt voor Nederland.

Programma ambassadeursconferentie

Op maandag spreken de top-diplomaten met ministers Zijlstra en Kaag en minister-president Rutte over het beleid van het nieuwe kabinet. Ook spreken ze met Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau over de ontwikkelingen in Nederland.

Dinsdag wisselen de ambassadeurs onderling en met experts van gedachten over onderwerpen als geopolitieke trends, migratie, voorkomen van radicalisering, hulp aan Nederlanders in nood en Holland Branding.

Speed-dates

Op woensdag zijn er eerst deelsessies per regio. De middag staat in het teken van economische diplomatie. De ambassadeurs zijn te gast in de ‘Van Nellefabriek’ in Rotterdam, waar ze door onder andere Hans de Boer van VNO-NCW worden bijgepraat over de Nederlandse economie. Daarna hebben de ambassadeurs “speed-dates” met honderden ondernemers die hulp of advies willen van een diplomatieke vertegenwoordiging.

Donderdag hebben de ambassadeurs onder andere bijeenkomsten met leden van de Eerste en Tweede Kamer en met bewindslieden van diverse vakdepartementen.

Diplomatiek netwerk

Nederland heeft 118 ambassadeurs, 25 consuls-generaal en 9 zogeheten Permanente Vertegenwoordigers bij internationale organisaties zoals de EU, de VN en de NAVO. Meer informatie, zoals de profielen van alle ambassadeurs, is te vinden op ambassadeursconferentie.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio