7.1 C
De Bilt

Klare taal op de zeepkist voor lijsttrekkersdebat Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel – Zaterdagavond, 10 maart, had de bibliotheek van Krimpen aan den IJssel het grote lijsttrekkersdebat georganiseerd voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart a.s. De opzet van het debat was zeer verfrissend: op de zeepkist en alleen begrijpelijke taal spreken, anders verlies je het woord. De opkomst van het publiek was veel groter dan verwacht, waardoor her en der extra stoelen moesten worden aangesleept.

Jury beoordeeld lijsttrekkers

De bibliotheek wilde dat er klare taal werd gesproken door de lijsttrekkers. “Er is in ons land nog veel laaggeletterdheid en politici staan niet altijd bekend om eenvoudig taalgebruik. Nu mogen ze alleen duidelijke en begrijpelijke taal gebruiken”, liet één van de organisatoren vooraf weten. Om een goed oordeel hierover te vellen was er een vierkoppige jury samengesteld:

  • Willem, gepensioneerd en bezig met een taalcursus om beter Nederlands te leren
  • Ella, gevlucht uit Oekraïne en staatsburger, die de taal aan het leren is
  • Ivar, net 18 jaar en dus stemgerechtigd, die een hekel heeft aan moeilijke woorden
  • Trudy, schrijfster van kinderboeken, waarbij klare taal enorm belangrijk is
IMG 2067
Debatleider Rogier Elshout © Regio online Fotograaf: Richard Luthart

Ouderwetse zeepkist, moderne interactie

Rogier Elshout was de debatleider, een jongeman die hier zijn beroep van heeft gemaakt en naast de ouderwetse zeepkist, ook moderne techniek gebruikte om het publiek mee te laten stemmen. Op de zeepkist mochten de lijsttrekkers een korte toespraak houden over hun belangrijkste standpunten. Via hun smartphones kon het publiek direct meestemmen en reageren op de politici, door duimpjes omhoog of omlaag uit te delen, een hartje, een vraagteken of een boos gezichtje. Ook kreeg het publiek een rood en groen biljet om aan te geven of zij het eens of oneens waren met een stelling. In een zachte kubus werd af en toe een microfoon het publiek ingeworpen om een vraag te stellen.

De lijsttrekkers

De kern in het kort

Op de zeepkist kregen alle lijsttrekkers 1 minuut om aan te geven waar hun partij voor staat:

  • SGP – Marco Oosterwijk: Zorgzaamheid, werk en inkomen, zorg voor de schepping, Bijbelse waarden
  • Stem van Krimpen – Kirsten Jaarsma: Voor alle Krimpenaren, stabiele partij, geen politieke spelletjes
  • Leefbaar Krimpen – Jeffrey van der Elst: Daadkracht, doen wat je zegt, aanpakken
  • ChristenUnie – Jeanet Bregman: Bijbelse waarden, waardigheid voor iedereen, minder ik, zorg voor de schepping
  • PvdA – Coen Derickx: Sociaal bestuur, zekerheid van bestaan voor iedereen, gelijke kansen
  • VVD – Anthon Timm: Liberaal denken, zelfredzaamheid met ondersteuning van gemeente waar nodig
  • CDA – Arnold de Leeuw: politiek is geen wedstrijd, de burger zijn wij allemaal, omzien naar elkaar
  • D66 – Arjan Neeleman: Vrijheid, zelfredzaamheid, ondersteuning en rede brengen in het debat
  • GroenLinks – Wouter van Blanken: wonen, sociaal bestuur, duurzame samenleving

Bereikbaarheid en mobiliteit

VVD, GroenLinks en D66 beten het spits af in de eerste debatronde over bereikbaarheid en mobiliteit. Hierbij was de stelling “Er moet een brug of tunnel naar Ridderkerk komen”. Alle drie de partijen waren het er over eens dat maatregelen nodig zijn, maar een extra brug of tunnel werd niet als gewenst gezien. De VVD werd hierop aangesproken, omdat zij bij voorkeur als de asfalt- en automobilistenpartij worden gezien. GroenLinks wil vooral inzetten op alternatieven, zoals beter openbaar vervoer, vervoer over water en meer fietsen.

Misschien een fietsbrug

D66 staat niet afkerig tegenover een fietsbrug, maar zoekt het ook vooral in de alternatieven voor de korte termijn. Het probleem van de doorgang bij de Algerabrug wordt door iedereen gezien als een lange termijn kwestie, waarbij veel geld is gemoeid en veel verschillende instanties en partijen. “Dit kan Krimpen niet alleen oplossen”. liet Neeleman van D66 nog weten.

Leefbaar Krimpen sprak zich van de zijlijn overigens wel uit de voorkeur te geven aan een brug of tunnel naar Ridderkerk. Uit het publiek kwam de suggesties om weer een pont voor het verkeer in te zetten, maar daar werd weinig aandacht aan gegeven.

Jongeren

Stem van Krimpen en de SGP mochten met elkaar in debat over de stelling: “De gemeente moet meer evenementen voor jongeren mogelijk maken met advies en geld.” Kirsten Jaarsma van Stem van Krimpen pleitte hierbij voor meer en grotere evenementen, vooral voor de groep van 18-plus. “Voor hen is Krimpen nu saai en zaterdag is na middernacht hier niets meer mogelijk”, waarbij zij de SGP ook aansprak op hun standpunt over de zondagsrust.

Voldoende mogelijkheden

Marco Oosterwijk liet namens de SGP weten dat de gemeente nu eenmaal “geen evenementenmachine is”. Hij gaf ook aan dat er voldoende verenigingen en sportmogelijkheden zijn in de gemeente. Jaarsma haalde aan dat haar zonen het Giovanni van Bronckhorst veld hadden mogelijk gemaakt. Die persoonlijke noot leverde haar het nodige boe-geroep vanuit de zaal op. De gecombineerde rol van trotse moeder en lijsttrekker werd niet gewaardeerd.

Big Bear

Vanuit het publiek kreeg Jaarsma wel bijval voor haar standpunt dat er ook na middernacht nog ruimte moet zijn voor de oudere jeugd. Alleen werd niet begrepen waarom de Big Bear gesloten was. Volgens Stem van Krimpen konden hier alleen kleinere groepen gebruik van maken, terwijl de lokale partij graag groter denkt. De SGP liet weten dat het evenementenbeleid van de gemeente uit 2012 stamt en zeker niet ouderwets is. “De SGP denkt graag mee met jongeren, maar verwacht vooral ook eigen initiatief van hen.”

Wonen

PvdA en het CDA bestreden elkaar bij de microfoon over de stelling “Dat er 700 woningen moeten komen, uitsluitend in de sociale huursector.” Voor de PvdA van Derickx een heel belangrijk punt, vooral omdat jongere starters, jonge gezinnen en ouderen die kleiner willen gaan wonen zo meer kans maken op een woning. Arnold de Leeuw van het CDA ziet veel meer in een mix van sociale huur, huur in de vrije sector en kleinere koopwoningen.

Wachtlijsten en geld

Vanuit het publiek liet een jonge dame weten dat het heel krom is. De sociale huurgrens is 700 euro, maar jongeren tot 23 jaar mogen geen woning huren die meer dan 420 euro per maand kost. Omdat die er nauwelijks zijn, staan jongeren zolang op de wachtlijst dat zij de 23 al ruim gepasseerd zijn voordat zijn voor een woning in aanmerking komen. “En dan zijn de woonlasten vaak weer te hoog.” Daarnaast zijn banken niet erg happig op het verstrekken van hypotheken aan jongeren.

Slechts 25% voor Krimpenaren

Leefbaar Krimpen haalde aan dat door een overeenkomst met de regio Rotterdam, Krimpen aan den IJssel slechts 25% van beschikbare woningen aan eigen inwoners mag toewijzen. Volgens Van der Elst van Leefbaar gaat de rest naar buitenstaanders en krijgen eigen inwoners zo haast geen kans. Het CDA ziet dat percentage ook liever wat hoger dan 25%, maar sprak geen duidelijk streefpercentage uit.

Zondagsrust

In het laatste debat mochten Leefbaar Krimpen en de Christen Unie de degens kruisen over de zondagsrust. Hierbij speelde vooral het wel of niet open zijn van winkels de belangrijkste rol. Jeffrey van der Elst sprak zich namens zijn partij duidelijk voor de keuzevrijheid die zowel burgers als ondernemers moeten hebben om op zondag te mogen doen wat zij willen.

Kleine ondernemers

Jeanet Bregman liet weten dat zondagsrust voor de Christen Unie niets met de kerkgang te maken heeft, maar zij wil vooral de kleine ondernemers beschermen die niet op kunnen tegen de 24-uurs economie die wordt nagestreefd. Helemaal geloofwaardig leek haar pleidooi niet, omdat allerlei restaurants, snackbars en cafés allang open zijn op zondag en daar ook kleine ondernemers bijzitten. Leefbaar Krimpen werd nog wel aangevallen op het feit dat zij als huidige coalitiepartij de afspraak hadden gemaakt nog geen zondagsopening toe te staan. Volgens Van der Elst is de mening over dit onderwerp door inwoners inmiddels zo gewijzigd, dat Leefbaar Krimpen zondagsopening van winkels niet meer wil tegenhouden.

Jury wijst winnaar aan

Na afloop van alle debatten mocht de viertallige jury de winnaar van het debat aanwijzen, waarbij het niet zozeer om de inhoud ging, maar om duidelijk, begrijpbaar taalgebruik. De ‘Klare Taal’ prijs werd gewonnen door de jongste deelnemer en ook nog eens nieuwkomer in de Krimpense politieke arena: Wouter van Blanken van GroenLinks.

IMG 2109
Winnaar volgens de jury vanwege heldere taal – Wouter van Blanken van GroenLinks © Regio online Fotograaf: Richard Luthart

Conclusie van de avond

Door de interactieve opzet van het debat en de afspraak om duidelijke en begrijpbare taal te moeten gebruiken, werden de verschillen tussen de partijen nu eens duidelijker dan eerder. Het was niet alleen verhelderend, maar ook onverwacht leuk om mee te maken. Het aanwezige publiek heeft in ieder geval een beter beeld gekregen van de diverse standpunten en toonde zich ook echt geïnteresseerd. De organisatie van de bibliotheek en de debatleider werden ook hartelijk bedankt voor hun inzet. Nu hopen op een mooie opkomst tijdens de verkiezingen op 21 maart!

© Regio Online

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio