8.2 C
De Bilt

Rollend door Krimpen: burgemeester en wethouder houden schouw

Krimpen aan den IJssel – De één zal het ludiek noemen, een ander misschien zelfs een publiciteitsstunt, maar onze redactie vond het gewoon dapper. Dapper dat burgemeester en wethouder zich rollend durvden te verplaatsen in de dagelijkse praktijk van enkele van hun minder mobiele medeburgers.

Al rollend op schouw

Op initiatief van Corien Delger, een inwoonster van de gemeente die lijdt aan een bindweefselaandoening, namen burgemeester Martijn Vroom en wethouder Marco Oosterwijk een schouw af in een elektrische rolstoel. Zo konden zij zelf ervaren welke obstakels mindervaliden in een rolstoel of met een scootmobiel nog tegekomen in Krimpen aan den IJssel.

Corien Delger

Corien heeft het Ehler-Danlos Syndroom, waardoor haar gewrichten steeds sneller uit de kom schieten. Hierdoor is zij steeds meer afhankelijk geworden van een rolstoel. Graag wilde zij haar ervaring delen met het gemeentebestuur van haar woonplaats en zocht contact. Tot haar verrassing waren de burgemeester en een wethouder bereid om haar ‘uitdaging’ aan te nemen.

Ander perspectief

Met de hulp van de firma Beenhakker werden er elektrische rolstoelen geregeld. Er was ook een scootmobiel voorhanden. Na enkele instructies over de bediening ging het spreekwoordelijke ‘gas erop’. Toch wilde burgemeester Vroom eerst een pitstop maken bij het invalidentoilet, wat toch een grotere uitdaging bleek dan verwacht.

Foto’s: Wijkschouw op wielen – Fotograaf: Jeffrey Groen – © Regio Online

De schouw

Wel vaker houden leden van het college een schouw in één van de wijken, om zo een beter beeld te krijgen van wat er leeft onder de bewoners in die wijk. Dat kan gaan over losse stoeptegels, wildgroei in tuinen of grotere problemen. Nu werd er dus gekozen voor een schouw vanuit een elektrische rolstoel, in de wijk rondom het winkelcentrum Crimpenhof.

Veel goed, maar het kan beter

Burgemeester Vroom laat weten dat “er best al veel goed geregeld is, maar er toch nog onverwachtte obstakels te vinden zijn.” Bijvoorbeeld plekken waar langs het hele trottoir geen enkele afrit is voor de mindervaliden. En ‘even het stoepje afdenderen’ is geen goed idee. Ook stond er hier en daar straatverlichting op een onhandige plaats en viel ritje langs iets te enthousiaste ganzen niet in goede aarde, zo ervaarde ook wethouder Oosterwijk.

Leerzame ervaring voor herhaling vatbaar

Vanuit een rolstoel kijk je natuurlijk vanaf een heel andere hoogte tegen mensen en verkeerssituaties aan. Zo is het veel lastiger om vanachter geparkeerde auto’s te zien of er verkeer aankomt bij het oversteken. Het verkeer zelf is er ook minder op bedacht. Al met al vond burgemeester Vroom het “een zeer leerzame ervaring.” Hij besloot dan ook door te zeggen: “dit gaan we nog een keer doen, maar dan met het hele college.”

© Regio Online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio