10.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

‘Aso-wet’ helpt vanaf nu bij overlast lastige buren.

Binnenland – Vaak tot midden in de nacht wakker liggen doordat er keiharde muziek wordt gedraaid of last hebben van rondslingerend afval, lastige buren hebben is geen pretje. Maar vanaf nu kan daar iets aan gedaan worden met de aso-wet. 

Vanaf zaterdag 1 juli is de aso-wet in gegaan. deze wet regelt dat een burgemeester gericht kan ingrijpen bij lastige buren. Wanneer een ‘lastige buur’ niet luistert naar de opgelegde gedragsveranderingen, riskeert hij of zij een boete.

ASO-WET

Deze ‘aso-wet’ is een initiatief van de VVD. Het is de bedoeling dat hiermee minder ernstige, maar zeer vervelende overlast kan worden aangepakt. Ook mensen die hun huis langdurig verhuren via bijvoorbeeld Airbnb, kunnen worden bestraft.

Deze gerichte aanpak is volgens VVD-Tweede Kamerlid Ockje Tellegen hard nodig. Volgens haar heeft één op de drie Nederlanders namelijk weleens last van de buren. „Dat komt niet alleen voor in grote steden, wat men vaak denkt. Juist in kleinere plaatsen gebeuren de meest bizarre dingen waarmee mensen elkaar terroriseren.”

BURGEMEESTER BESLIST

Tellegen vertelt dat asociale buren nu vaak een waarschuwing krijgen, of in het uiterste geval het huis uit worden gezet. Daartussen zijn wettelijk gezien niet veel mogelijkheden. „Omdat rechters een uithuisplaatsing vaak te drastisch vinden, leggen zij deze straf vrijwel nooit op”, zegt Tellegen.
Nu wordt er vooral bemiddeld door woningbouwverenigingen of buurtbemiddeling. Het is maar zelden dat hierdoor ruzies worden opgelost.

Klagen als pesterij.

De burgemeester heeft in de nieuwe wetgeving de hoofdrol. Hij of zij moet gaan aangeven wat de vervelende buur moet doen of laten om de situatie te verbeteren. Dat mag wel pas nadat er een waarschuwing is gegeven en bemiddeling niets heeft opgeleverd.
Vaak is onduidelijk wie er nu gelijk heeft. Het kan namelijk net zo goed de ‘klagende buur’ zijn die overlast bezorgt. Er zijn vele gevallen bekend waarbij buren klachten indienen over een buur uit pesterij. De klachten zijn dan ongegrond en moet de beklaagde buur alles inzetten om de klachten te weerleggen. Er zijn vele gevallen bekend van mensen die hun huis uit worden gepest door buren die hun leven vullen met het klagen over alles wat een buur doet. Meestal bezorgen dit soort mensen juist zelf veel overlast.
Er zijn gevallen bekend van mensen waarvan de eigen honden veel blaffen, maar men dit ontkend en klaagt over de honden van de buren. Het is bekend dat in kleinere plaatsen meer wordt geklaagd en geroddeld. Daar komen ook meer klachten voor over overlast van buren.
Het is nu zo dat degene waar over geklaagd wordt het moet aantonen dat klachten ongegrond zijn. Zo was er een geval waarbij buren eerst klaagde over alles wat ze maar konden bedenken en toen er niets meer was, gingen klagen over het blaffen van honden bij afwezigheid van de baas. De eigenaar van de honden is toen begonnen met het middels een videocamera filmen van de honden als hij van huis was. Hieruit bleek dat de honden gewoon rustig waren tijdens zijn afwezigheid. Buurtbemiddeling leek even te werken, maar al snel begon de klagende buur weer met over allerlei dingen te klagen.
Wanneer er geklaagd wordt over overlast, zal aangetoond moeten worden dat klachten serieus zijn en niet bedoelt om ‘buren te pesten’
Het is dan aan de burgemeester om uit te vinden hoe de verhoudingen liggen.
Wanneer iemand bijvoorbeeld klaagt over rommel dat bij een buur in de tuin staat, kan men wellicht ook eens bij de buren aanbellen om er naar te vragen, misschien is het grof vuil dat aan de weg gezet gaat worden. Het kan zo simpel zijn.
Een tuin vol onkruid, hoeft geen teken te zijn van onverschilligheid, maar zou met gezondheidsproblemen of tijdgebrek te maken kunnen hebben.
Een goede buur zou een handje toe kunnen steken om te helpen.

Klachten vermeerderen?

Voor mensen die te maken hebben met buren die om elk ‘dingetje’ klagen, kan deze wet juist voor meer ellende zorgen. Voor mensen die al jaren geterroriseerd worden door buren, is er wellicht uitzicht op een oplossing. Voor mensen die al jaren door middel van bewakingscamera’s aantonen dat hun buur hen lastig valt, blijkt het lastig aan te tonen en wordt daar niets mee gedaan. Bewijs leveren blijkt lastig.
Als er via klagen bij woningbouw of gemeente niets gedaan kan worden omdat bewijs niet afdoende blijkt, wordt het een lastige zaak.
Zoals bij Gert Griffioen uit Leersum die 17 jaar lang geteisterd werd met pesterijen als vernielingen, mishandelingen en een reeks van klachten die nergens op gegrond waren.
Gert had alles vast gelegd met bewakingscamera’s, maar omdat de buurman in camouflage onherkenbaar was, kon er niets tegen worden gedaan.

“We hebben heel lang gedacht dat de overheid ons zou steunen. Maar als we nu terugkijken, moeten we concluderen dat dat eigenlijk niet het geval is geweest. De zaak is complex, het ging vooral om vernielingen en dan heb je overtuigend bewijs nodig. Ze vinden een vernieling niet erg genoeg en de overheid ziet 300 vernielingen niet als een aaneenschakeling. En dus zegt de overheid: het is niet ernstig genoeg. En dan moet je het als burger zelf uitzoeken.”  Aldus Gert Griffioen

Het is nu afwachten of er geen misbruik wordt gemaakt van deze wet door mensen die klagen om te pesten. Wanneer men er op uit is een buur weg te pesten, zou dit wellicht kunnen leiden tot meer klachten om zo, via de burgemeester en deze wet buren middels ongegronde klachten uit huis of gestraft te krijgen.
Een burgemeester die met dit soort situaties te maken krijgt, zal grondig onderzoek moeten doen naar de achterliggende rede van klachten. Wordt er geklaagd omdat daar echt rede voor is en is de buur waarover geklaagd wordt inderdaad de boosdoener? Of is de klager de boosdoener die er op uit is om de buren weg te pesten?
In het laatste geval is het slachtoffer vaak de verliezer en verhuist om van het getreiter af te zijn.
Een lastige taak voor de burgemeester dus.

 

1 REACTIE

  1. Woon hier al vier jaar ,,smorgena vroeg maken ze sreeds lawaai juist weekend wil ik eens tot 9 uur slapen ,heb ondervonden dar ze steeds lawaai stop als ik opsta ,opeens stilte ,nu beginnen ze savonds naast mijn kamer slapen zij dat ze tot 2 uur snacht lawaai maken ,heb met hun eens gepraat en zefde verhuis je kamer mijn kamer kleerkast enzo is veel te groot ,antw je weet tegen wie je slaapt en antw verhuisd is mijn huis een nieuwbouw en ben alleen ,wordt er ziwk van ,ze kunnen sril zijn als ze iets nodig hebben vb overlaast klimop weg doen en elk spandoek zetten van waar kom die haat Maeianne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio