College stelt voor grof huishoudelijk restafval

Het college stelt de gemeenteraad voor om niet demonteerbaar grof huishoudelijk restafval per 1 oktober 2018 weer gratis in te kunnen leveren op de milieustraat. Sinds de invoering van het nieuwe afvalinzamelsysteem betalen inwoners bij de milieustraat voor het inleveren van ongesorteerd grof huishoudelijk restafval. In de praktijk blijkt dit op weerstand te stuiten, omdat sommige producten zeer lastig zijn te scheiden, zoals bijvoorbeeld een matras of een bank. De gemeenteraad neemt op 19 september een besluit.

Kees van der Zwet: ‘Het college ziet graag dat maatregelen uit het afvalbeleid uitvoerbaar zijn voor inwoners. Het betalen bij de milieustraat wekt veel irritatie op. Het is nog steeds de bedoeling zoveel mogelijk gescheiden in te leveren, maar wat echt niet lukt, dat kunnen inwoners weer gratis inleveren bij de milieustraat.’

Sorteren belangrijk

Ook sorteren op de milieustraat blijft belangrijk. Veel grof huishoudelijk afval kan gesorteerd worden, zoals bijvoorbeeld elektrische apparaten, hout en klein chemisch afval.Grof huishoudelijk afval wat gemakkelijk gesorteerd kan worden, blijft apart ingezameld worden. Producten die zeer moeilijk te scheiden zijn, kunnen weer gratis worden ingeleverd.

Resultaten

Lisse haalt zeer goede resultaten met het sorteren van het huishoudelijk afval. Het scheidingspercentage in de eerste helft van 2018 ligt rond de 84%  en het aantal kilo’s per inwoner per jaar op 51.

De landelijke doelstellingen zijn in 2020 75% en minder dan 100 kilo restafval per persoon per jaar. Het minimaliseren van het huishoudelijk restafval blijft doelstelling van de gemeente.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam