11.9 C
De Bilt

Landelijk – Deze zomer zetten buurtbewoners hun tent op in 14 parken. In grote steden en kleinere plaatsen worden parken omgetoverd tot gemoedelijke buurtcamping waar buren elkaar leren kennen.

Wat in 2013 begon met één Buurtcamping in het Amsterdamse Oosterpark, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol initiatief door heel Nederland. De Buurtcamping beleeft deze zomer haar lustrumjaar en biedt tijdens het kampeerweekend veel activiteiten voor de buurtbewoners. Van de barbecue tot de bingo en van een potje jeu de boules tot het kampvuur.

‘Het is geweldig om te zien dat er ieder jaar op De Buurtcamping nieuwe contacten en blijvende vriendschappen ontstaan tussen buren van verschillende leeftijden en achtergronden.’ Initiatiefnemer Roderik Schaepman


Wanneer & waar

In de meeste plaatsen vindt De Buurtcamping plaats in het eerste weekend van de schoolvakantie van de betreffende regio. Buurtbewoners kunnen een kampeerplek reserveren of zich aanmelden als vrijwilliger op www.debuurtcamping.nl

  • 7 t/m 9 juli: Den Haag (Zuiderpark), Nieuwegein (Galecopperzoom), Utrecht (Park De Gagel, Majellapark, Noordse Park) en Tilburg (Stadscamping)
  • 21 t/m 23 juli: Amsterdam (Egeldonk, Flevopark, Gaasperdam, Noorderpark, Rembrandtpark, Sloterpark) en Haulerwijk
  • 26 t/m 28 juli: Kampen

De Buurtcamping: kom je ook kamperen in 2017? from De Buurtcamping on Vimeo.


5 jaar bijzondere ontmoetingen
De Buurtcamping slaagt er al 5 jaar in om groepen die elkaar normaal niet zo snel ontmoeten met elkaar in contact te brengen. Van een vluchtelingengezin tot een alleenstaande oudere en van een yuppenstel tot een bijstandsmoeder met 2 kinderen: allemaal leven ze één weekend gemoedelijk samen en ontmoeten elkaar op De Buurtcamping. Iedereen is gelijk op de camping en zo worden kloven in de samenleving overbrugd. In 2016 ontmoetten kampeerders gemiddeld 13 nieuwe mensen en zag 83% van de kampeerders elkaar daarna nog in de buurt.

Eén derde van de kampeerplekken is voor betalende gasten, één derde voor vrijwilligers en één derde voor mensen die om financiële redenen niet op vakantie kunnen. Voor 20% van de kampeerders is het weekend op De Buurtcamping hun enige vakantie.


Samen maken we De Buurtcamping
De Buurtcamping wordt georganiseerd door buurtbewoners en -organisaties, met de bijzondere steun van lokale bedrijven, gemeenten, Stichting Doen, het Oranje Fonds, Dioraphte en het VSB Fonds. Vanaf dit jaar werkt het landelijk bedrijfsleven ook mee aan de droom van stichting De Buurtcamping. Telfort steunt De Buurtcamping omdat het telecombedrijf voor iedereen genieten bereikbaar wil maken; juist ook voor buurtbewoners die om financiële redenen niet op vakantie kunnen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio