De grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag

Natuurwerkdag 3 november

Binnenland – Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. De provinciale Landschapsbeheerorganisaties organiseren in samenwerking met LandschappenNL de Natuurwerkdag voor de 18e keer op ruim 560 locaties door heel Nederland. Het is gezond, leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen; zagen, snoeien en meer.

Mooie work-out

De Natuurwerkdag is een groene work-out die ook bijdraagt aan het behoud van natuur en landschap. Jong en oud kunnen op deze dag buiten aan de slag. Steeds meer mensen ervaren dat bewegen en groen een positieve weerslag hebben op de algehele gezondheid. De combinatie van deze twee geeft een boost voor de deelnemer en het landschap. Op meerdere locaties zijn speciale groene work-out activiteiten.

Diversiteit is groot

In Overijssel is een plogactie; joggen en tegelijkertijd de natuur afvalvrij maken. Ook bijzonder: een locatie speciaal voor mantelzorgers. In Gelderland gaat een bootcampmaffia aan de slag en voor een survival workshop moet je op landgoed Boschhoeve in Friesland zijn. De dag wordt gestart met een groene warming-up om lijf en ledematen goed voor te bereiden op alle werkzaamheden.

Iedere provincie doet mee

De provinciale Landschapsbeheerorganisaties ondersteunen en organiseren in iedere provincie vele Natuurwerkdag-activiteiten in samenwerking met andere landelijke partners. Ook dit jaar doet Scouting Nederland mee op ruim 30 locaties om de jongste generatie te betrekken bij natuur en landschap. Op veel locaties worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd, zodat het hele gezin kan meedoen.

Provincie  Locatie  Activiteit(en)
1) Drenthe Dierenweide stroomdal Beilen Aanleg klimopwal voor insecten
2) Noord-Holland Kennemerstrand Maaisel opruimen voor overweldigende orchideeën volgend jaar
3) Friesland Landgoed Boschhoeve Verwijderen van opslag en een survival workshop
4) Zuid-Holland De Oosthoek, Piershil Wilgen knotten
5) Overijssel Single locatie Agnietenplas Zwolle Bomen zagen
6) Groningen Landgoed Fraeylemaborg Aan de slag op een mooi landgoed
7) Utrecht Landgoed Oostbroek Stinzenbloembollen planten
8) Brabant Heidevelden op Gorp Heide vrij maken van opslag van berken en dennen
9) Flevoland Single locatie Lelystad Snoeien en de takken verwerken in een takkenril
10) Gelderland Park Sonsbeek Vogelnesten op hangen, struiken snoeien of stinsenbollen planten en een bootcamp
11) Limburg Hunsel Wilgen knotten
12) Zeeland Watertoren – Axel Poelen opschonen, snoeien en knotten

 

Ontmoet andere singles tijdens het vrijwilligerswerk

Ook dit jaar zijn er weer single locaties! Alleenstaanden krijgen op drie locaties in Nederland de gelegenheid om in kleine groepjes of tweetallen de handen uit de mouwen te steken en op een ongedwongen wijze nieuwe mensen te ontmoeten. Na succesvolle edities zijn er dit jaar drie locaties  in Overijssel, Limburg en Flevoland.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers

Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Samen aan de slag op de Natuurwerkdag

Geïnteresseerd om samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie over locaties en activiteiten bij jou in de buurt en meld je aan. Ook te volgen op Facebook en Twitter #natuurwerkdag

Partners van de Natuurwerkdag

LandschappenNL organiseert de Natuurwerkdag in samenwerking met
de Landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland,  A Rocha en wordt ondersteund door IVN, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam