Defensie moderniseert Apache vloot

mrminibike / Pixabay

Binnenland – Op 14 september tekent staatssecretaris Barbara Visser samen met mevrouw Michèle Hizon,  uitvoerend directeur voor militaire samenwerking,  een contract om de Nederlandse Apache vloot te moderniseren. De ondertekening is het officiële startschot voor de modernisering van de 28 Apache gevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht. De ondertekening vindt plaats op vliegbasis Gilze-Rijen en zal gepaard gaan met een korte ceremonie. Media zijn van harte uitgenodigd om bij de ceremonie aanwezig te zijn.

Apache doorlopend ingezet

Sinds de instroom van Apaches zijn ze bijna doorlopend ingezet bij de grote operaties waar de Nederlandse krijgsmacht aan heeft deelgenomen. De Apaches kunnen onder meer worden ingezet om grondtroepen te beschermen, konvooien te escorteren en om verkenningsmissies uit te voeren. De gevechtshelikopters zijn ingedeeld bij het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht.

Versterken krijgsmacht aan het versterken

Visser: ‘‘Het versterken van de krijgsmacht is in volle gang. Deze contractondertekening is hier een mooi voorbeeld van. Onze operaties in Afghanistan, Irak en Mali hebben het belang van Apaches aangetoond. Met deze modernisering blijven onze Apaches de veelzijdige gevechtshelikopters die onze krijgsmacht nodig heeft.”

Modernisering

De huidige Apaches raken na ongeveer 20 jaar dienst technisch en operationeel verouderd. Daarom is besloten om de huidige vloot te moderniseren. Met de modernisering worden de 28 Apaches herbouwd en gereviseerd. Ook krijgen ze nieuwe rompen, transmissies en rotorbladen. Daarnaast wordt het vermogen van de motoren vergroot en zijn ze beter in staat om in slechte weercondities te vliegen. Ook andere landen die de Apache gebruiken voeren deze modernisering uit, wat de internationale samenwerking makkelijker maakt. De eerste toestellen worden vanaf begin 2021 gemoderniseerd en vanaf medio 2022 worden de eerste gemoderniseerde Apaches weer aan de vloot toegevoegd.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam