Fietsroutes Provincie Limburg bekroond met 4,5 sterren

Foto: Visit Zuid-Limburg

Limburg – Op dinsdag 23 juli 2019 ontving de Provincie Limburg uit handen van het Landelijk Fietsplatform het certificaat met 4,5 sterren voor de hoge kwaliteit van haar (recreatieve) fietsroutes. Dit gebeurde tijdens een netwerkbijeenkomst in Amersfoort. Aan de kwaliteitsmonitor werkten elf provincies mee. Ten opzichte van vorig jaar is dit een stijging van een halve ster. De score is een mooie opsteker voor de inspanningen aan het Limburgse fietsnetwerk en belangrijk voor het imago van Limburg als fietsprovincie.

Kwaliteitsniveau fietsroutes hoog

De kwaliteitsmonitor is een benchmark die regio’s moet prikkelen om het recreatieve fietsen in Nederland op een hoog niveau te houden en/of naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. De monitor verschijnt elke twee jaar en wordt gepresenteerd door het Landelijk Fietsplatform. De credits voor de Limburgse kwalificatie van vier en een halve ster zijn voor het Routebureau Noord- en Midden- Limburg en Routepunt Zuid-Limburg. In Limburg vervullen beide Routebureaus een belangrijke rol daar waar het gaat om coördinatie van controle, onderhoud en beheer van alle bewegwijzerde fiets- wandel- mountainbike, ruiter en menroutes. Beide partijen zijn een belangrijk aanspreekpunt voor gebruikers van routenetwerken; ze denken mee over nieuwe ontwikkelingen en grensoverschrijdende mogelijkheden.

Samenwerking beloond

Alle partijen zijn verheugd dat de gezamenlijke inspanningen in de afgelopen twee jaren hebben geleid tot deze mooie waardering voor het fietsroutenetwerk in Limburg. De Provincie Limburg stimuleert het fietsen, zowel voor inwoners als bezoekers. Fietsen is niet alleen gezond maar kan ook een financiële besparing opleveren, naast een milieu-voordeel. Ook de komende jaren blijft er aandacht voor een gezond fietsroutenetwerk en meer mensen op de pedalen!

LF Maasroute eerste icoonroute

Nu de Lange-afstandfietsroutes (LF-routes) vooral bedoeld voor fietsvakanties landsdekkend zijn (knooppuntroutes) worden nieuwe mogelijkheden gezocht voor themaroutes ofwel icoonroutes. De focus ligt nu op 10 nationale ‘icoonroutes’. Limburg is erg trots dat één daarvan, de LF Maasroute, de eerste icoonroute van Nederland is. De LF Maasroute werd op 25 april 2019 officieel geopend en maakt onderdeel uit van de Internationale Maasfietsroute (IMF, geopend in 2012). De IMF is een prachtige, afwisselende route waarmee van bron tot monding de Maas kan worden ‘afgefietst’. Een route van ca. 1000 km lang, die naast Frankrijk en België ook heel Limburg doorkruist. Limburg kijkt verder dan haar landsgrenzen en schuwt geen internationale projecten.

Herman Wehkamp (Coordinator Routepunt) neemt certificaat in ontvangst

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam