Home Binnenland Grote opkomst atleten tijdens World Rowing Cup Rotterdam

Grote opkomst atleten tijdens World Rowing Cup Rotterdam

Rotterdam – In het weekend van 12 t/m 14 juli zullen ruim 700 internationale atleten deelnemen aan de World Rowing Cup finals in Rotterdam. Dat heeft wereldroeibond FISA bekend gemaakt. De atleten vertegenwoordigen maar liefst 42 landen. Daarmee geldt het toernooi als druk bezet.

Rowing Cup

Het grote roei-evenement wordt georganiseerd op de Willem-Alexander Baan in Zevenhuizen, bij Rotterdam. Het vloeit voort uit de internationale Koninklijke – Holland Beker die jaarlijks georganiseerd wordt en waar veel internationale roeiers op afkomen. Wethouder sport van Rotterdam Sven de Langen steunt de World Rowing Cup volop: “De World Rowing Cup is een prachtig evenement dat Rotterdam en de Willem-Alexander Roeibaan internationaal op de kaart zet. Zowel de roeibaan als het evenement toont aan hoe de gemeenten Rotterdam en Zuidplas elkaar kunnen versterken. Zonder twijfel is de World Rowing Cup voor Rotterdam en omgeving een van de belangrijkste topsportevenementen van dit jaar. Het deelnemersveld is sterk en ik kijk er naar uit deze toproeiers aan het werk te zien op onze eigen roeibaan.”

Rowing
Mannen dubbelvier tijdens het EK 2019

Willem-Alexander Roeibaan in Rowing Cup

Wethouder sport van de gemeente Zuidplas Jan Verbeek ziet de World Cup graag in zijn gemeente: “Roeien is een prachtige en machtige sport! Zuidplas maakt ruimte voor sport, fysiek en in beleid. We willen Zuidplas met deze belangrijke World Cup op de kaart te zetten als waterrijke gemeente, ook in sportieve zin. We vinden het belangrijk dat de atleten en hun fans zich thuis voelen op de Willem-Alexander Baan en zij onze prachtige waterrijke gemeente weten te vinden en te waarderen.”

Rowing
Mix2x tijdens de World Rowing Cup II

Drie toernooien

Tijdens drie toernooien in de World Cup Series worden punten verdeeld over de deelnemende teams. Na Plovdiv, Bulgarije en Poznan, Polen vormt Rotterdam de finale van het klassement. Daarnaast vormen ze het laatste meetmoment in aanloop naar de WK in Linz, Oostenrijk, waar eind augustus de eerste tickets voor de Olympische Spelen in Tokio verdeeld worden.

27 ploegen

De Koninklijke Nederlandsche Roeibond heeft 27 ploegen uitgezonden naar deze thuiswedstrijd. Alleen Duitsland stuurt meer ploegen: 28. Blikvangers van het Aegon Nationaal RoeiTeam zijn de mannen dubbelvier en vrouwen vierzonder die eerder dit seizoen Europees kampioen werden. Ook de Holland Acht, die juist versterkt is met roeiers die in Amerika verbleven, is een ploeg om in de gaten te houden. Para-roeiers Corné de Koning en Annika van der Meer zijn sinds hun eerste wedstrijd in 2017 ongeslagen in de mix dubbeltwee. Zij zullen samen in dat nummer starten én beiden individueel in de skiff roeien.

Vrouwen vier-zonder tijdens het EK 2019

Dames dubbeltwee

De lichte dames dubbeltwee zal voor het eerst dit jaar van start gaan met Olympisch kampioene Ilse Paulis en de Rotterdamse Marieke Keijser aan boord. Keijser was tot nog toe geblesseerd, maar toonde met een bronzen medaille tijdens de EK in Luzern dat ze weer in vorm is. “Ik wil heel graag weer vlammen in de dubbeltwee en de EK was de eerste stap naar dat doel.” Haar bootgenoot Paulis heeft daar veel vertrouwen in: “We zijn aan het bouwen en Rotterdam is een mooi station om te zien hoe we ervoor staan. Ik denk dat de faciliteiten optimaal zijn om een hele goede wereldbeker te organiseren.”

Voor tickets en informatie over de World Rowing Cup finals Rotterdam gaat u naar: www.rotterdamregatta.com

Facts

  • Duitsland (28), Nederland (27), Groot-Brittanie (23) en Australie (20) zijn de landen die de meeste ploegen inschreven. Maar ook landen als Hongarije, Qatar, Togo, Benin en Namibië doen mee, ieder met één atleet.
  • De Eendragtspolder is een waterbergingsgebied. De polder kan 4 miljoen kubieke meter opvangen. Dit zijn 2.600 wedstrijdzwembaden vol.
  • De Willem-Alexander Baan is 2.200 meter lang en 162 meter breed. De baan is twee meter diep. Bij internationale wedstrijden kan ervoor gekozen worden het waterniveau een meter te laten stijgen. Een diepere baan is eerlijker om op te roeien.
  • Er is ruimte voor 7.000 mensen langs de baan. De organisatie verwacht ongeveer 10.000 bezoekers, waarvan het meerendeel tijdens de finales op zondag aanwezig zal zijn. Het terrein is rolstoeltoegankelijk.
  • Het evenement wordt gerund door honderden vrijwilligers die samen 950 shifts uitvoeren. Er slapen dan ook 340 leden van studenten roeiverenigingen op de camping bij de baan.
  • De World Rowing Cup Rotterdam wordt gesteund door haar partners en sponsoren: Aegon, Loyens & Loeff, Kiwa, Rotterdam Topsport, Gemeente Rotterdam, het ministerie van VWS en de Koninklijke Nederlandsche Roeibond.

Quotes

Pieter van der Burg, voorzitter Koninklijke – Holland Beker/ Organizing Committee World Cup III:

“We hebben samen met de KNRB en Rotterdam Topsport de kans gepakt om dit evenement te organiseren. Het wordt een fantastisch roeifeest met goede competitie in de races. Onze organisatie draait volledig op vrijwilligers en we voeren met elkaar een intensieve maar dankbare klus uit.”

Rutger Arisz, voorzitter KNRB:

“De roeisport heeft ieder jaar een ledengroei, dat is niet vanzelfsprekend in de Nederlandse sport. We vinden dat we een actieve bond moeten zijn.We hebben heel veel vrijwillliers die enthousiast zijn om tijd in de roeisport te steken.”

Josy Verdonkschot, hoofdcoach vrouwen KNRB:

“De World Rowing Cup finale is de laatste echte test voor het WK. Dat dit plaats vindt voor eigen publiek maakt het alleen maar mooier.”

Mark Emke, hoofdcoach mannen KNRB:

“Tijdens de EK hebben we een mooi resultaat geboekt, nu gaan we ook de competitie aan met de rest van de wereldtop.”

Jan Verbeek, wethouder sport, Zuidplas:

‘Roeien is een prachtige en machtige sport! Zuidplas maakt ruimte voor sport, fysiek en in beleid. We willen Zuidplas met deze belangrijke World Cup op de kaart te zetten als waterrijke gemeente, ook in sportieve zin. We zien een mooie verbinding met de spin-off programma’s Kids & Milieu (schoon water), Ouderen en Vitaliteit en Pararoeien (ontwikkeling van paralympische sport). We vinden het belangrijk dat de atleten en hun fans zich thuis voelen op de Willem-Alexander Baan en zij onze prachtige waterrijke gemeente weten te vinden en te waarderen.’

Daan de Haas, wethouder recreatie en toerisme, lid dagelijks bestuur Recreatieschap Rottemeren:

“Er komen veel bezoekers uit binnen en buitenland naar onze mooie gemeente toe en we hopen dat zij een fijne indruk krijgen. Niet alleen van de gemeente en haar gunstige ligging tussen de metropolen, maar ook van het recreatiegebied Rottemeren, waar de roeibaan in ligt. Naast roeien en sporten kun je hier ook tot rust komen van de dagelijkse hectiek in de omliggende steden. Prachtig stukje natuur, buitenleven, polders, veel biodiversiteit, flora en fauna, met mooie zonsondergangen aan de horizon.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Reconstructie Slotenbuurt in Zegveld gereed

Zegveld - De werkzaamheden in de Slotenbuurt in Zegveld zijn afgerond. Ondanks een flinke tegenvaller halverwege 2019, waarbij een onvoorzien dikke...

Algeheel verbod Goeree-Overflakkee recreatief verblijf

Goeree-Overflakkee - Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman heeft besloten om een algeheel verbod in te stellen op recreatief verblijf op campings, recreatieparken en...

Capelse huiseigenaren krijgen 90 euro cadeau voor energiebesparing

Capelle aan den IJssel, 7 april 2020 - De gemeente gaat Capelse huiseigenaren helpen om te besparen op de energierekening. Met...

Kroeg in Nijmegen open ondanks coronaregels

Nijmegen – Ondanks de coronamaatregelen was op de nacht van dinsdag op woensdag een kroeg open in Nijmegen. 22 bezoekers waren...

Proefopstelling naar groene kademuren Nieuwe Mark

Breda - De gemeente Breda wil met een proefopstelling beginnen met de muren en de kades van de Nieuwe Mark vergroenen...