11.4 C
De Bilt
vrijdag, 29 maart 2024

Jaarcijfers 2016 landelijke opsporingscommunicatie

Nederland – Ook in 2016 waren burgers weer volop betrokken bij het oplossen van misdrijven, vermissingen en identificaties van onbekende personen. Vorig jaar kwamen in landelijke tv-programma’s 342 politieonderzoeken onder de aandacht. In 138 van deze zaken, ofwel 40 procent, werden verdachten aangehouden of identiteiten vastgesteld.

Samenwerking met burgers speelt een steeds grotere rol in de opsporing. Keer op keer blijkt dat mensen vaak al een tijd met informatie over een bepaalde zaak rondlopen. Soms zijn ze zich hier niet van bewust. En daarom wordt de burger regelmatig door de politie gevraagd om proactief mee te denken in opsporingsonderzoeken. In feite heeft de politie hiermee de mogelijkheid voor een heel groot ‘buurtonderzoek’ onder miljoenen mensen.

Nieuwe trend

Een van de mooiste voorbeelden van het inroepen van de hulp van burgers is de langjarige samenwerking met onder meer het programma Opsporing Verzocht. In 2016 lijkt ook sprake van een nieuwe trend: er waren meerdere zaken waarin daders zich na een uitzending van het opsporingsprogramma zelf bij de politie meldden. Het bekendste voorbeeld hiervan is de 14 jaar oude Posbankmoord; de daders zijn inmiddels veroordeeld. Vorig jaar meldden zich op deze manier ook al de dader van een mishandeling bij de TT Assen en de dader van een overval op een taxichauffeur in Haarlem.

Kijkerstips

Dankzij kijkerstips werd een verdachte gearresteerd voor een reeks gewelddadige verkrachtingen eind januari in Amsterdam. Een andere kijkerstip leidde in de zaak van de vermoorde zakenman Koen Everink tot een aanhouding. Ook de zogenoemde ‘Zwarte Piet-zaak’ werd mede door kijkers opgelost. Eind 2014 liep een medewerkster van een tankstation in Borne blijvend hersenletsel op nadat een als Zwarte Piet verklede overvaller haar met een knuppel sloeg. Deze zomer werden de twee verdachten veroordeeld.

Opsporing Verzocht

Om meedenkende burgers te bereiken, heeft de afdeling opsporingscommunicatie van de politie overeenkomsten afgesloten met diverse mediapartners, onder wie Hart van Nederland van SBS, Goedemorgen Nederland van WNL en het ANP. De meest intensieve samenwerking is er al jaren met Opsporing Verzocht van AVROTROS. In 2017 bestaat dit opsporingsprogramma alweer 35 jaar. En dat dit nog steeds aanspreekt blijkt uit het feit dat het seizoen 2015/2016 qua kijkcijfers het meest succesvolle seizoen van Opsporing Verzocht in tien jaar tijd is geweest. Gemiddeld stemden 1.255.000 kijkers af op de live-uitzending.

Sociale netwerken

Naast opsporingsberichtgeving via landelijke tv-programma’s maken de politie en het Openbaar Ministerie ook gebruik van regionale opsporingsprogramma’s en de website van de politie. Ook Twitter en sociale netwerken zoals Burgernet vormen in heterdaadsituaties een krachtig instrument bij opsporing. De politie zet verder de politie-app in met pushberichten naar specifieke gemeenten, waarin wordt verwezen naar zaken in de uitzending van Opsporing Verzocht en Hart van Nederland.

Facebook advertising

Nieuw was vorig jaar in de zaak van ‘het hoofd’ in Amstelveen de inzet van onder meer Facebook advertising. In Amsterdam West leidde de inzet van het Mobile Media Lab en Opsporing Verzocht tot een aanhouding in de zaak van de vermoorde fietsenmaker in Amsterdam West.

Bron: Politie.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio