Koninklijke onderscheiding Fieke van Griensven – Boekhorst

0
32
Fieke

Helmond – Fieke van Griensven-Boekhorst is bij haar afscheid op 29 juni 2019 bij de Hockeyclub Helmond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Helmondse oud hockey-international kreeg de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt door Burgemeester Elly Blanksma.

Levensloop Fieke van Griensven – Boekhorst

Gedurende haar hele leven heeft Fieke zich ingezet voor de hockeysport, van klein tot groot, van club- tot internationaal niveau.
Haar hockeycarrière begon in 1969 bij HUAC(later met HMHC gefuseerd tot HC Helmond) waarna ze op het hoogste niveau uitkwam bij EMHC, Eindhoven.

Voor het Nederlands Hockeyelftal kwam ze 116 keer uit en scoorde daarin 128 doelpunten. Een Nederlands record dat Maartje Paumen pas in 2013 van haar overnam.

Olympisch-,wereld-, en Europees kampioen

Naast Olympisch kampioen werd Fieke drie keer Wereldkampioen en 1 keer Europees Kampioen.

Haar carrière als topspeelster eindigde in 1985 op 27-jarige leeftijd. Een paar maanden voor het wereldkampioenschap in Amstelveen verstapte Fieke zich tijdens een wedstrijd in de zaalhockeycompetitie. Een hardnekkige knieblessure volgde en maakte een abrupt einde aan haar hockeycarrière.

Fieke gaf zo’n 45 jaar lang hockeytraining. Ze leerde zeker zo’n 5000 kinderen hockeyen met haar unieke en kenmerkende methoden. Ze was oprichtster van het “Funkey Hockey”: op speelse wijze de allerkleinsten laten kennismaken met het hockey-spelletje.

Op technisch en tactisch ontwikkelingsgebied heeft Fieke naast HC Helmond ook veel betekend voor en zeker ook op nationaal niveau bij de Koninklijke Nederlandse Hockeybond, de KNHB. Fieke maakte daar lange tijd deel uit van het selectie- en begeleidingsteam “meisjes A” waarmee ze een bijdrage heeft geleverd aan verschillende generaties hockey-internationals. In 1984 werd ze benoemd tot Houder van de Erepenning van de KNHB.
Sinds 2013 is ze actief ambassadeur van de stichting Jongeren in Beweging Brengen(JIBB+).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here