Koninklijke onderscheiding Fieke van Griensven – Boekhorst

Helmond – Fieke van Griensven-Boekhorst is bij haar afscheid op 29 juni 2019 bij de Hockeyclub Helmond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Helmondse oud hockey-international kreeg de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt door Burgemeester Elly Blanksma.

Levensloop Fieke van Griensven – Boekhorst

Gedurende haar hele leven heeft Fieke zich ingezet voor de hockeysport, van klein tot groot, van club- tot internationaal niveau.
Haar hockeycarrière begon in 1969 bij HUAC(later met HMHC gefuseerd tot HC Helmond) waarna ze op het hoogste niveau uitkwam bij EMHC, Eindhoven.

Voor het Nederlands Hockeyelftal kwam ze 116 keer uit en scoorde daarin 128 doelpunten. Een Nederlands record dat Maartje Paumen pas in 2013 van haar overnam.

Olympisch-,wereld-, en Europees kampioen

Naast Olympisch kampioen werd Fieke drie keer Wereldkampioen en 1 keer Europees Kampioen.

Haar carrière als topspeelster eindigde in 1985 op 27-jarige leeftijd. Een paar maanden voor het wereldkampioenschap in Amstelveen verstapte Fieke zich tijdens een wedstrijd in de zaalhockeycompetitie. Een hardnekkige knieblessure volgde en maakte een abrupt einde aan haar hockeycarrière.

Fieke gaf zo’n 45 jaar lang hockeytraining. Ze leerde zeker zo’n 5000 kinderen hockeyen met haar unieke en kenmerkende methoden. Ze was oprichtster van het “Funkey Hockey”: op speelse wijze de allerkleinsten laten kennismaken met het hockey-spelletje.

Op technisch en tactisch ontwikkelingsgebied heeft Fieke naast HC Helmond ook veel betekend voor en zeker ook op nationaal niveau bij de Koninklijke Nederlandse Hockeybond, de KNHB. Fieke maakte daar lange tijd deel uit van het selectie- en begeleidingsteam “meisjes A” waarmee ze een bijdrage heeft geleverd aan verschillende generaties hockey-internationals. In 1984 werd ze benoemd tot Houder van de Erepenning van de KNHB.
Sinds 2013 is ze actief ambassadeur van de stichting Jongeren in Beweging Brengen(JIBB+).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

In Olst-Wijhe stroomt de liefde voor lokale ondernemers

Olst-Wijhe - ‘Hier stroomt de liefde’. Met die mooie woorden lanceert de gemeente Olst-Wijhe deze week een bijzondere campagne. Het doel? Aandacht...

Kolhorn heeft cortenstalen strijkmolen langs Molenkolk

Kolhorn - Een cortenstalen molentje is langs de Molenkolk in Kolhorn geplaatst. Hier heeft ooit één van de strijkmolens van Schagerkogge...

Persleiding door dijk in Krimpen geboord

Krimpen aan den IJssel - Een persleiding van ruim een halve meter diameter is met een enorme boor door de dijk...

Voetafdruk van één van de eerste Heilooërs ontdekt

Heiloo - In Zuiderloo wordt sinds begin april archeologisch onderzoek gedaan. Op dinsdag 19 mei is door archeologen van Archol een...

Voorstel opheffing deel Maarssenbroekseslag Stichtse Vecht

Stichtse Vecht - Het college van B&W heeft ingestemd met het voorstel aan de gemeenteraad om de Maarssenbroekseslag tussen de Floraweg...