13.6 C
De Bilt

Krimpens bedrijf innovatief in strijd tegen CO2

Krimpen aan den IJssel – Een bedrijf uit Krimpen aan de IJssel is vooruitstrevend met innovatie op het gebied van onze binnenlucht. Zij hebben in samenwerking met een partner uit Noorwegen een alles-in-een luchtmeter met 7 sensoren op de markt gebracht, die door middel van een algoritme de kans op besmetting van infectieziekten kan identificeren.

Signalering

Wanneer de luchtkwaliteit een niveau bereikt waarop de besmettingskans groot is, wordt er een signaal afgegeven en kan hier een handeling of schakeling worden uitgevoerd. De sensors meten ook de CO2 concentratie, een functie die momenteel in het (primair) onderwijs veel aandacht krijgt.

Introductie

Mede door COVID19 zijn wij ons steeds meer bewust van de lucht die wij zowel binnen als buiten inademen. Er zijn Kamervragen gesteld die hebben geresulteerd in nieuwe ARBO richtlijnen, het RIVM heeft een scala aan ventilatietips op hun website vermeld en het GGD biedt ondersteuning voor scholen en kindercentra op het gebied van een gezond binnenmilieu.

Waar komt slechte lucht vandaan?

  • Met stip op nummer 1: Onvoldoende ventilatie.
  • Ieder mens ademt co2 uit, zo’n 900 gram per dag. Als een ruimte slecht geventileerd wordt door bijvoorbeeld vervuiling in de mechanische ventilatie of door de ramen en ventilatieroosters gesloten te houden heeft dit flinke impact op de luchtkwaliteit.
  • Ook ontregelde verwarmingssystemen, waarbij het lang duurt om een ruimte te verwarmen tot de gewenste temperatuur, vervuilde airconditioning die een muffe geur afgeeft wanneer deze wordt aangezet en drukbezette ruimtes zijn zeer nadelig voor de lucht die je in ademt (en de energierekening). Slechte luchtkwaliteit kan direct invloed hebben op onze gezondheid met klachten als hoofdpijn, slaperigheid en zelfs astma als gevolg.

“We besteden gemiddeld 85% van onze tijd binnen en zijn ons er niet altijd van bewust als de luchtkwaliteit niet optimaal is.”

Bedrijven

Op een ARBO-verantwoorde werkplek wordt veel aandacht besteed aan innovatief en ergonomisch kantoormeubilair. Denk bijvoorbeeld aan een goedgekeurde stoel en een in hoogte verstelbaar bureau, maar aan de luchtkwaliteit wordt niet meteen gedacht.

Scholen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de CO2 concentraties in Nederlandse scholen vaak te hoog is. “In naar schatting 80-88% van alle leslokalen voldoet de binnenlucht niet aan de referentiewaarde (1200 ppm CO2).”  (bron: RIVM – https://www.rivm.nl/binnenmilieu/binnenmilieu-in-scholen-en-kindercentra)

Daarom heeft Minister Arie Slob het Landelijk Coördinatie team Ventilatie op Scholen (LCVS) in het leven geroepen. Het doel is uiterlijk 1 oktober 2020 een landelijk beeld te krijgen van de luchtkwaliteit op de scholen. Om dit beeld te vormen heeft het LCVS een formulier voor steekproefsgewijze meting van de CO2 concentratie geïntroduceerd, dit formulier moet op de scholen worden ingevuld en geretourneerd aan het LCVS.

Praktijk

Omdat veel scholen- en besturen niet in het bezit zijn van gecalibreerde CO2-meetapparatuur wordt er vaak voor gekozen om een externe partij in te schakelen met ervaring op het gebied van luchtmetingen. Het installatiebedrijf van Ed Labots uit Krimpen aan den IJssel is één van deze innovatieve partijen. Ed Labots: “Binnen een periode van 2 weken kregen wij meer dan 80 aanvragen vanuit diverse scholen en besturen uit de provincie. We kunnen natuurlijk de CO2 concentratie gedurende een korte periode meten, maar als je het probleem écht wilt oplossen moet je aan de slag met een innovatieve oplossing voor de langere termijn. De meeste scholen beschikken niet over megabudgetten, dus we zijn op zoek gegaan naar een onafhankelijke, betaalbare oplossing.”

Internet of Things

De oplossing heeft Labots deze gevonden in de vorm van innovatieve IOT luchtmeters met de bekende stoplicht-functie. Door middel van 7 ingebouwde sensoren (CO2, luchtvochtigheid, VOC’s, temperatuur, licht, luchtdruk en zelfs radon) meten deze kleine apparaatjes continu de kwaliteit van de lucht. Is het lampje groen, is alles in orde. Als het lampje op de sensor rood wordt is de luchtkwaliteit niet goed en is het tijd voor actie, je kan dan bijvoorbeeld een raam open doen. De historische meetwaarden zijn ook te bekijken in een overzichtelijk dashboard: online en via een app.

In de praktijk:

Het bedrijf heeft deze slimme systemen inmiddels op zo’n 30 scholen geïnstalleerd en ontvangt erg positieve reacties van zowel het bestuur als de leraren, omdat deze het systeem erg toegankelijk vinden. Door de run op deze sensoren heeft de concurrentie momenteel een lange levertijd, maar het Krimpense bedrijf zegt voor de komende maanden gelukkig nog genoeg op voorraad te hebben. Op dit moment ontvangen zij veel aanvragen vanuit de horeca- en retailsector.

Innovatie & Toekomst

Labots gaat een stapje verder. In november lanceren zij de besmetting-indicator functie. Ze zijn momenteel druk in de weer met een koppeling voor bestaande ventilatie- en verwarmingssystemen die wij veel terugvinden in oudere schoolgebouwen. hiermee kan straks automatisch de ventilatie en verwarming geregeld worden aan de hand van de gemeten waardes. Grote kans dat hiermee nog bespaard kan worden op de energierekening ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio