Home Binnenland Leuk spel: waar liggen Knikkerdorp en Muizenhol?

Leuk spel: waar liggen Knikkerdorp en Muizenhol?

Al vier keer Koehandel gespeeld en alle bordspellen gehad? Dan is het tijd voor een topografisch spel. Vooral leuk met de kinderen, en je steekt er zelf ook nog wat van op. Aan de slag met de meest vreemde plaatsnamen. 

Wie weet waar Spurkt ligt? Takkebos of Oude Willem? Dat nodigt uit tot lekker speuren in een oude atlas, weten de kinderen ook meteen wat dat is. En vervolgens Googlen om erachter te komen hoe zo’n plaats aan die naam is gekomen. 

Groningen lijkt koploper als het om vreemde plaatsnamen gaat. Wie weet de locatie van Hongerige Wolf, Gaarkeuken, Foxhol, Lula of Godlinze? Tipje van de sluier: Gaarkeuken ligt onder Grijpskerk, Hongerige Wolf ver weg in het oosten en wie Godlinze opzoekt komt in de gemeente Delfzijl terecht. Voor de meeste kinderen voelt dat als heel ver weg en dat spreekt tot de verbeelding.

Je gelooft het niet, maar het bestaat: Muggenbeet

De provincie Groningen is echter niet de enige die uitblinkt in bijzondere plaatsnamen. Rond de gemeente Nijkerk tref je Kruishaar. Het is de combinatie van ‘haar’ wat zanderige heuvelrug betekent waar een kruisbeeld stond. Dat is uit te leggen. 

In een gehucht in de Kop van Overijssel loopt een beekje waar waarschijnlijk veel irritant zoemende en stekende beestjes rondvliegen als het hoogzomer is. In 1313 kreeg het mogelijk daarom de naam Mugghenbete, in 1443 Muggenbeke, in 1467 Muggenbeet en in 1497 Muggenbeek. Anno 2020 is het weer Muggenbeet. 

Hoe is de naam Knikkerdorp ontstaan?

Knikkerdorp zal bij de kinderen in de smaak vallen, maar waar ligt het? Het ligt in Limburg en is een gehucht tussen Wellerooi en Well. Deze naam ontstond uit de naam voor aardappelen van een slechte kwaliteit, die zo klein als knikkers uit de schrale grond kwamen. 

Eigenlijk is dit alles ook nog eens materiaal voor een mooi werkstuk. Kan nadien prima in de rugzak kind mee naar school zoals de Superdry rugzak, om er zelfs een spreekbeurt over te geven. 

Muizenhol, Hompelvoet, Witte Paarden, Trutjeshoek

Trutjeshoek heeft niets te maken met tuttige vrouwen met een handtas dames. Alhoewel dat eigenlijk niet zeker is. De naam is niet te achterhalen, dus mag er een eigen verklaring op losgelaten worden. Het is een buurtschap in de gemeente Oldebroek in de provincie Gelderland, en bestaat uit twee wegen: de Wittensteinse Allee en de Zuidwendige weg. Er staan slechts een paar boerderijen en de Zuidwendige weg loopt dood in de weilanden. 

Muizenhol is ook een leuke. Het is een buurtschap in de gemeente Gemert-Brakel in Noord-Brabant en telt één straat. Meer vreemde plaatsnamen? Laat de kinderen maar eens opzoeken waar Dorst ligt, Fiemel of Hompelvoet. Katlijk, Laad en Zaad en Klef. Of Zwarte Haan, Warm en Vossenpels. Witte Paarden en Spekklef. De hele middag zoet. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Uitbreiding TOGS-regeling voor ondernemers in de non-food

Nederland - Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming...

Kerkelaan Heiloo tijdelijk open voor landbouwverkeer

Heiloo - De N242 is vanaf maandag 30 maart toegankelijk voor al het verkeer. Landbouwverkeer mag dan geen gebruik...

Actie Westfries museum: Voor welke held knip jij een duif?

Nederland - Het zijn moeilijke tijden, maar er gebeuren gelukkig ook hartverwarmende dingen. Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt, zijn...

Schaapskudde, nieuwe tijdelijke ‘bewoners’ landgoed Paleis Soestdijk

Baarn - Met ingang van woensdag 25 maart begraast de Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug uit Soest het landgoed van Paleis Soestdijk. De...

De berenjacht voor kinderen, doen of niet?

Krimpenerwaard - Ook in de Krimpenerwaard is de berenjacht, die overgewaaid is uit Australië, het verenigde koninkrijk en België, heel populair...