Lijsttrekkersdebat en hoe u kunt stemmen in Kapelle

Kapelle – Op maandag 19 maart 2018 om 19.30 uur wordt hét lijsttrekkersdebat van de gemeente Kapelle georganiseerd in dorpshuis De Vroone. Onder leiding van debatleider Wouter de Waart van debat.nl gaan de zeven lijsttrekkers met elkaar in debat over diverse stellingen en onderwerpen. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Er is ook ruimte voor mensen in de zaal om te reageren of vragen te stellen aan de lijsttrekkers.

Stemlokalen

In de gemeente Kapelle staat het u vrij om in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente te gaan stemmen. Op uw stempas staat wel het adres van een stemlokaal bij u in de buurt, maar u bent niet verplicht om daar te stemmen. Als het u beter past om in een ander stemlokaal te stemmen dan kan dat. Als u gaat stemmen dan moet u naast uw stempas(sen) ook een geldig identiteitsbewijs overleggen. Voor deze stemmingen geldt dat het identiteitsdocument maximaal vijf jaar verlopen mag zijn. Als u zich niet kunt identificeren mag u niet stemmen! U brengt uw stem uit op een stembiljet.

 

Waar kunt u stemmen

Omdat u met een stempas overal binnen de gemeente mag stemmen vindt u hieronder een overzicht van de locaties waar een stembureau is gevestigd:

  1. Gemeentehuis (Hal) Kapelle, Kerkplein 1
  2. Gemeentehuis (Hal) Kapelle, Kerkplein 1
  3. De Vroone, C D Vereekestraat 74
  4. Muzieklokaal Ons Genoegen, Dijkwelseweg 1 D
  5. Zorgcentrum Cederhof, Cederlaan 9
  6. Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelinge, Biezelingseweg 6
  7. Dorpshuis Schore, Nieuwe Kerkplein 15
  8. Dorpscentrum De Wemel, Dorpsplein 1
  9. CBS de Hoeksteen, Bierweg 1 A

De stemlokalen zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur. De stemlokalen in het gemeentehuis zijn geopend van 07.00 uur tot 21.00 uur. De stemlokalen met é zijn toegankelijk voor mindervaliden.

Stemmen: wat heeft u nodig en hoe werkt het?

Zonder een stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Het is daarom van groot belang dat u de stempas(sen) niet vergeet mee te nemen. Mocht u een stempas kwijtraken dan kunt u, uiterlijk dinsdag 20 maart 2018 tot 12.00 uur, een vervangende stempas aanvragen bij de gemeente. Mocht u alsnog uw ‘oude’ stempas terugvinden, dan kunt u daarmee niet stemmen; dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Neem bij het stemmen naast uw stempas(sen) ook een geldig identiteitsbewijs mee (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). U bent verplicht dit te tonen aan de voorzitter van het stembureau. Voor deze stemmingen geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

 

Stemmen bij volmacht/iemand anders gaat voor u stemmen

Als u niet in de gelegenheid bent om zelf te stemmen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen. Op de achterzijde van de stempas kunt u de naam invullen van degene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in de gemeente Kapelle woont en ook een stempas voor deze stemming heeft ontvangen. Wilt u een andere kiezer voor beide stemmingen machtigen dan moet u op beide stempassen de achterzijde invullen. De kiezer die voor u gaat stemmen moet dan zelf ook voor beide stemmingen gaan stemmen. Van belang is dat de gemachtigde per stemming niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen en de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt. Het geven van een machtiging kan tot en met de dag van de stemming zelf. De kiezer die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van u aan de voorzitter laten zien. Voor deze stemmingen geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Voor het referendum kunt u ook iemand machtigen die niet in de gemeente Kapelle woont maar wel een stempas heeft ontvangen voor deze stemming. De hiervoor benodigde formulieren kunt u afhalen of aanvragen bij de gemeente Kapelle of downloaden van www.kapelle.nl. De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk vrijdag 16 maart 2018 door de gemeente zijn ontvangen. De gemachtigde ontvangt daarna het volmachtbewijs en hoeft in dat geval geen kopie van uw identiteitsbewijs aan de voorzitter te laten zien.

 

Stemmen met een kiezerspas/u wilt gaan stemmen in een andere gemeente (alleen voor het referendum)

Als u voor het referendum in een andere gemeente wilt stemmen, dan moet u een kiezerspas hebben. Zo’n kiezerspas kunt u verkrijgen door met de stempas van het referendum naar het gemeentehuis te gaan. Daar wordt uw stempas ingenomen en ontvangt u een kiezerspas. Met een kiezerspas voor het referendum kunt u dan gaan stemmen in elk willekeurig stemlokaal binnen Nederland. Het mondeling aanvragen van kiezerspassen kan tot uiterlijk dinsdag 20 maart 2018, 12.00 uur.

U kunt ook schriftelijk een verzoek doen voor een kiezerspas. De hiervoor benodigde formulieren kunt u afhalen of aanvragen bij de gemeente of downloaden van www.kapelle.nl. De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk vrijdag 16 maart 2018 door de gemeente zijn ontvangen. Uw stempas van het referendum moet u bijvoegen. U ontvangt daarna een kiezerspas voor alleen deze stemming.

 

Stemmen met een stembiljet

U stemt door het rood maken van één wit stipje.

Lijsttrekkersdebat en hoe u kunt stemmen in Kapelle

Heeft u op het stembiljet meer witte stipjes rood gemaakt of bijvoegingen (tekst of tekeningen) geplaatst waardoor u kunt worden geïdentificeerd, dan wordt het stembiljet ongeldig.

Als u zich bij het invullen heeft vergist, geeft u het stembiljet aan de voorzitter terug en vraagt u een nieuw stembiljet. De voorzitter geeft u eenmaal een nieuw stembiljet.

Na het invullen vouwt u het stembiljet zo dicht dat uw keuze niet zichtbaar is en doet u het stembiljet in de voor de stemming bedoelde stembus.

Lijsttrekkersdebat en hoe u kunt stemmen in Kapelle

 

U stemt blanco door geen wit stipje rood te maken en niet op het stembiljet te schrijven of te tekenen. U vouwt het onbeschreven stembiljet dicht en stopt het in de stembus. Schrijft u toch op het stembiljet, dan stemt u niet blanco maar geldt uw stem als ongeldig.

Stembus

Op de dag van de verkiezing is er in de gemeente Kapelle een mobiel stembureau dat verschillende locaties aandoet in Kapelle, Biezelinge, Wemeldinge en Eversdijk. De stembus is niet toegankelijk voor mindervaliden.

Route stembus

Locatie Van Tot
Station Kapelle 07.00 uur 09.30 uur
Marktplein Biezelinge 10.00 uur 12.30 uur
Wemeldingse Sluis 13.00 uur 15.00 uur
Caisson 15.30 uur 17.00 uur
Station Kapelle 17.30 uur 19.00 uur
Eversdijk, terrein familie Van der Meer 19.30 uur 21.00 uur

 

Lijsttrekkersdebat en hoe u kunt stemmen in Kapelle
stembus; kapelle; eversdijk; 2017;

Laatste Nieuws

Verkeerde aanpak in Schoonhoven kost 1/2 miljoen

Krimpenerwaard - De voormalige gemeente Schoonhoven heeft in 2014 het besluit genomen om de historische uitstraling van Schoonhoven te versterken. Ook...

RET gaat reizigers helpen drukte in te schatten

Rotterdam, 19 oktober 2020 – De RET is gestart met het aanbieden van een drukte-indicator in de reisplanner op RET.nl en...

Wonderfeel Festival test met proef wat er wél kan

's-Graveland - Met een proefopstelling op het festivalterrein testte klassieke muziekfestival Wonderfeel deze week, met financiële hulp van gemeente Hilversum, wat er...

Herfst: wat doen we met het bladafval?

Haarlem - Het is volop herfst in Haarlem! Spaarnelanden werkt hard om met veegwagens en bladblazers gevallen bladeren op te ruimen....

Waterschap investeert fors in waterveiligheid en klimaatdoelen

Middelburg - Op 11 november wordt de Begroting 2021 voorgelegd aan de algemene vergadering van het waterschap. Kernpunten zijn dat er...

Deltacommissaris: ‘Iedereen aan de slag met water in Zeeland’

Middelburg - Water is dé centrale opgave in Nederland, stelt deltacommissaris Peter Glas. ‘De komende jaren ligt er een forse uitdaging om...

Eerste deelauto’s in gebruik bij mobipunten, online demonstraties vanaf 3 november

Den Helder - De eerste deelauto’s bij de mobipunten zijn gearriveerd. Bedrijven AVIA Marees en PRO hebben ieder twee deelauto’s afgenomen,...

CJG en consultatiebureau Kampen officieel geopend

Kampen - Sinds 1 september 2020 werken het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG Kampen) en het consultatiebureau in Kampen (GGD...

Wandelroutenetwerk Kromme Rijnstreek officieel geopend 510 Kilometer aaneengesloten wandelpaden in ‘het buiten van Utrecht’

Utrecht - Een jaar na het slaan van de eerste routepaal is het wandelnetwerk Kromme Rijnstreek, bekend als ‘het buiten van...

Breda heeft ambitie om klimaatbestendige stad worden

Breda - Breda heeft de ambitie om in 2044 CO2 neutraal te zijn en om een klimaatbestendige stad te worden. De...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here