11.9 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Maximale inkomensgrenzen in de huurtoeslag vervallen in 2020

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel Wijziging huursomstijging aangenomen. Met dit wetsvoorstel wordt de gemiddelde huurverhoging (maximale huursomstijging) voor woningcorporaties vastgesteld op inflatieniveau. De huren van een sociale woning stijgen daardoor minder snel. Dit wetsvoorstel legt de afspraken die Aedes en de Woonbond over de huursomstijging hebben gemaakt in het Sociaal Huurakkoord 2018 vast in de wet.

Inkomensgrenzen

Minister van Veldhoven (Milieu en Wonen): “De huren voor veel zittende huurders van een sociale huurwoning gaan met dit wetsvoorstel minder snel omhoog. Zo dragen we bij aan betaalbare huren voor huurders met een laag inkomen, terwijl er ook nog ruimte is voor het verder verduurzamen van de huizen.”

Maximaal inflatie

De maximale huursomstijging is het percentage waarmee het gemiddelde van de huurprijzen van de door een woningcorporatie verhuurde zelfstandige huurwoningen (eengezinswoningen, appartementen) per kalenderjaar mag stijgen. De gemiddelde huurverhoging per woningcorporatie wordt op inflatieniveau gesteld (nu inflatieniveau plus 1 procentpunt). Hierdoor wordt de gemiddelde huurverhoging bij huurders van corporaties beperkt.

Lokaal

Dit wetsvoorstel maakt het daarnaast mogelijk voor een woningcorporatie om met huurdersorganisatie(s) en gemeente(n) in de prestatieafspraken lokaal een hogere maximale jaarlijkse huursomstijging dan inflatieniveau af te spreken, tot maximaal inflatie plus 1 procentpunt. Deze lokaal hogere maximale huursomstijging kan ingezet worden om investeringscapaciteit te creëren voor bijvoorbeeld noodzakelijke investeringen in nieuwbouw of herstructurering. In verschillende steden, zoals Amsterdam, hebben de partijen hierover het gesprek gestart.

Het wetsvoorstel wordt nu aangeboden aan de Eerste Kamer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio