Meer aanvallen op schapen van wolven in Nederland

wolven

Binnenland – Er zijn in Nederland dit jaar al 134 schapen dood gebeten door wolven. Vorig jaar waren dat er 21. Er gaat wat tijd overheen voordat zeker is of een schaap is doodgebeten door een wolf. Het aantal van 134 doodgebeten schapen zijn incidenten van het eerste half jaar.

Meer schapen gedood

In de rest van het jaar zullen er nog meer door wolven doodgebeten schapen bij komen.
Het Faunafonds compenseert de schapenhouders financieel en heeft nog drie aanvallen die waarschijnlijk van een wolf komen in behandeling.
De vergoeding die schapenhouders krijgen per doodgebeten schaap, vinden veel schapenhouders te laag. Per geval wordt bekeken hoeveel er vergoed wordt, het gaat maar om een paar honderd euro per schaap dat is doodgebeten. Er zou volgens de schapenhouders preventieve voorzorgen tegen aanvallen van wolven moeten worden gesubsidieerd door de overheid. De schapenhouders betalen de maatregelen als kilometers schrikdraad en extra waakhonden nu zelf.

Meerdere roedels

Er komen de laatste jaren steeds meer wolven in Nederland. Er leven aan de grens met Duitsland al meerdere roedels en er wordt onderzocht of de wolf zich al heeft gevestigd in Drenthe.
De wolf komt terug omdat de natuur zich hersteld en dat maakt natuurbeheerders blij. Minder blij zijn de schapenhouders en boeren die zich moeten aanpassen aan een nieuwe vijand.

Toch blijkt niet elke aanval veroorzaakt te zijn door een wolf. Het merendeel wordt veroorzaakt door honden. Niet elke melding wordt vergoed door het Faunafonds. Soms kan er geen DNA onderzoek worden gedaan, maar in 4 andere gevallen bleek een hond de dader te zijn.

 

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam