11.4 C
De Bilt

Positie Nederland als digitaal knooppunt sterk onder druk

Amsterdam – Door het gebrek aan plannen en projecten om nieuwe zeekabels aan te leggen, staat de positie van Nederland als dataknooppunt onder druk. Dat schrijven meerdere brancheorganisaties en ondernemingen die actief zijn in de digitale sector vandaag in een brief aan staatssecretaris Keijzer. Zij vragen de regering om snel actie te ondernemen om nieuwe zeekabels aan te laten landen in Nederland. Volgens deze organisaties staan zowel het vestigingsklimaat als de soevereiniteit van onze digitale infrastructuren op het spel.

Trots op wat er is, maar bezorgd om positie

Als er iets is wat de huidige omstandigheden aantonen, is dat het belang van digitalisering voor de economie cruciaal is. De massale noodgedwongen omschakeling naar thuiswerken laat zien dat Nederland trots kan zijn op haar uitmuntende digitale infrastructuur en reputatie als mondiaal dataknooppunt. Toch is er reden tot zorg: deze positie staat sterk onder druk. Daarom is gecoördineerde actie noodzakelijk.

Nederland mogelijk op zijspoor van mondiale digitale economie

Economische clusters ontstaan vooral langs handelsroutes. Dit is niet anders bij digitale dataverbindingen over zee en land, zo stellen de briefschrijvers. Zij zien dat door het uitblijven van nieuwe verbindingen en knooppunten Nederland op een zijspoor van de mondiale digitale economie terecht dreigt te komen. “Juist het feit dat Nederland deze directe verbindingen nu kan aanbieden, is een belangrijk argument voor digitale en techbedrijven om zich hier te vestigen,” stellen initiatiefnemers Stijn Grove (Dutch Data Center Association) en Michiel Steltman (Digitale Infrastructuur Nederland). “Zij dreigen te vertrekken als de hoofdroute zich verplaatst.”

Hevige concurrentie digitale knooppunten

En de concurrentie is hevig: overheden in andere Europese landen zetten zich momenteel in om nieuwe kabels naar hun land te halen, om daarmee ook een positie te verwerven als dataknooppunt. Hierdoor verliest Nederland haar positie als aantrekkelijk vestigingsland. Daarnaast is er bij verlies van directe intercontinentale connectiviteit over zee ook sprake van risico’s voor de soevereiniteit digitale infrastructuur. Verminderde regie over onze internationale verbindingen door afhankelijkheid van andere landen en grote tech bedrijven is een ongewenst scenario.

Brede coalitie van ondertekenaars

De brief is ondertekend door een 43 organisaties waaronder telecombedrijven, datacenters, telecommunicatie grootgebruikers, regionale ontwikkelingsbedrijven en hosting- en netwerkpartijen. Allen zien het grote belang voor Nederland, maar geven aan dat het speelveld te veelomvattend en kapitaalintensief voor hen is geworden om hierin alleen te kunnen acteren. De briefschrijvers roepen de regering dan ook op om regie te nemen op dit dossier. En samen met de sector proactief beleid te ontwikkelen waarmee we het goede vestigingsklimaat van Nederland kunnen behouden en verbeteren en samen kunnen werken aan een sterke digitale economie.

Bekijk hier de brief en de bijlage.

De brief is gestuurd namens alle bij de Dutch Data center Association (DDA) aangesloten datacenters. Daarnaast is de brief nog apart ondertekend door de volgende datacenters:

* BIT
* Datacenter Almere
* Datacenter Fryslân
* Datacenter Groningen
* EdgeConnex
* ENGIE
* Equinix
* Global Switch
* Interconnect
* Interxion
* Iron Mountain
* ITB2
* Nikhef
* SmartDC
* Systemec

Bron: Dutch Data Center Association

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio