NVWA bestrijdt Aziatische tijgermug in Aalten

tijgermug
FotoshopTofs / Pixabay

Aalten – In het gebied tussen de Bevrijding en de Loohuisweg in Aalten is één Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) aangetroffen. De mug zat in een val die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in het voorjaar had geplaatst. NVWA start daarom donderdag 23 augustus met de bestrijding van deze exotische mug in Aalten. Dit gebeurt in een gebied van 500 meter rondom de locatie waar de mug is aangetroffen. Omwonenden zijn per brief door de gemeente en de NVWA geïnformeerd. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de muggen zich vestigen in Nederland.

Vanaf eind mei dit jaar heeft de NVWA het gebied, waar vorig jaar 100 tijgermuggen en larven werden gevonden, drie keer nabehandeld. Hierbij zijn meerdere larven gedood. Ook heeft de NVWA muggenvallen geplaatst om te onderzoeken of er nog meer Aziatische tijgermuggen zijn.

Bestrijding

De muggen leggen eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze mogelijke broedplaatsen verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel. Dit middel is ongevaarlijk voor mensen en huisdieren; ook water dat met het middel is behandeld kan gewoon gebruikt worden. Zwerfafval is ook een potentiële broedplaats. Daarom wordt gedurende het muggenseizoen extra aandacht besteed aan het opruimen van afval in het gebied. Deze muggensoort broedt niet in vijvers, sloten of vaarten.

Geen direct gezondheidsrisico

De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië, maar heeft zich via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes verspreid over grote delen van de wereld. De tijgermug is in 2005 voor het eerst aangetroffen in Nederland. Om te voorkomen dat de mug zich verspreidt, wordt de tijgermug sindsdien bestreden. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, bij zich dragen is te verwaarlozen. Alleen muggen die besmet zijn met ziekteverwekkers, door eerst een zieke persoon te steken, kunnen ziekten aan andere mensen overbrengen. Omdat deze ziekten volgens het RIVM in Nederland vrijwel niet voorkomen bij mensen, is de kans op verspreiding van deze tropische ziekten heel klein. Om deze kans helemaal uit te sluiten, willen we vestiging van deze mug in Nederland voorkomen en wordt hij bestreden. De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen bovendien hinderlijk zijn.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam