Home Binnenland Onnodige sekseregistratie verder teruggedrongen

Onnodige sekseregistratie verder teruggedrongen

Binnenland – Instanties en bedrijven krijgen hulp van de overheid bij het terugdringen van onnodige registratie van sekse. Met handreikingen, onderzoek en goede voorbeelden wil het kabinet duidelijkheid scheppen over  waar sekseregistratie geen functie heeft, en dus beter achterwege kan blijven.

Dat schrijft minister van Engelshoven (OCW) vandaag aan de Tweede Kamer.
Er is de afgelopen tijd al veel gebeurd op dit terrein: zo is vermelding van het geslacht vervallen op diploma, visum, stempas, museumjaarkaart en persoonlijke ov-kaart. Bij burgercorrespondentie, op overheidsformulieren en bij toegangspassen wordt ook niet meer onnodig sekse geregistreerd.

Op tal van andere terreinen is er nog wel onnodige sekseregistratie. Het kabinet vindt dat onwenselijk, want  sekseregistratie is vaak onnodig en houdt stereotypen en gendernormen in stand. Ook wordt de registratie door trans- en intersekse personen die zich niet (volledig) herkennen in de binaire man-vrouwverdeling ervaren als belemmering om voluit deel te nemen aan de samenleving.

Minister van Engelshoven spreekt publieke en private partijen hierop aan. Het merendeel van deze partijen heeft de intentie uitgesproken om verdere stappen te zetten om onnodige sekseregistratie, waar mogelijk, te beperken. Om hen te helpen komt er zo snel mogelijk een afwegingskader. Aan de hand van dat kader kunnen instanties en bedrijven zelf zien wanneer het gerechtvaardigd is om naar geslacht te vragen.

Daarnaast worden goede voorbeelden verzameld en beschikbaar gemaakt. Het kan daarbij gaan om mogelijkheden om de vermelding van sekse vrijwillig te maken. De gemeenten Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld hebben hun contactformulieren al aangepast. Waar mogelijk wordt niet meer naar geslacht gevraagd. Van Engelshoven roept andere gemeenten op om dat voorbeeld te volgen.

De juridische en technische kansen en belemmeringen voor herziening van geslachtsvermelding op identiteitskaarten en paspoorten worden in kaart gebracht. Voor de identiteitskaart heeft het kabinet zich binnen de EU, met succes, hard gemaakt. Ook op het formulier dat wordt gebruikt om te solliciteren bij het Rijk is het invulveld voor geslacht niet meer verplicht.

Van Engelshoven komt na de zomer met een overzicht van maatregelen gericht op verdere beperking van onnodige sekseregistratie.   

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Uitbreiding TOGS-regeling voor ondernemers in de non-food

Nederland - Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming...

Kerkelaan Heiloo tijdelijk open voor landbouwverkeer

Heiloo - De N242 is vanaf maandag 30 maart toegankelijk voor al het verkeer. Landbouwverkeer mag dan geen gebruik...

Actie Westfries museum: Voor welke held knip jij een duif?

Nederland - Het zijn moeilijke tijden, maar er gebeuren gelukkig ook hartverwarmende dingen. Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt, zijn...

Schaapskudde, nieuwe tijdelijke ‘bewoners’ landgoed Paleis Soestdijk

Baarn - Met ingang van woensdag 25 maart begraast de Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug uit Soest het landgoed van Paleis Soestdijk. De...

De berenjacht voor kinderen, doen of niet?

Krimpenerwaard - Ook in de Krimpenerwaard is de berenjacht, die overgewaaid is uit Australië, het verenigde koninkrijk en België, heel populair...