7.4 C
De Bilt

Opinie: Nederlandse nuchterheid lijkt verdwenen door coronavirus

Nederland – Iets kritisch schrijven over een virus waarbij dodelijke slachtoffers vallen lijkt zeer ongepast. Maar kritisch kijken naar de nevenschade die het op ons eigen gedrag aanricht niet. Iedere krant, website, alle journaals, actualiteitenprogramma’s en talkshows hebben slechts één woord op de lippen bij aanvang: Corona! En het is natuurlijk niet alleen beperkt tot ons kleine landje. Nee, de hele wereld rept er over. Hoewel dit nare virus zeker niet onderschat mag worden en alle maatregelen zeker zinvol lijken, is ons volkje, dat om zijn nuchterheid bekend staat, inmiddels het koele hoofd wel verloren.

Nuchterheid versus een onzichtbaar beestje

Het is natuurlijk best bizar. De grote mens die wereldwijd stressvlekken krijgt van een onzichtbaar klein beestje. Althans zo noem ik een virus maar gemakshalve. En ja, het coronabeestje is een heel naar beestje. Net als het griepbeestje, kan het snel om zich heen grijpen. Ook dat griepbeestje zorgt jaarlijks voor veel leed. Wikipedia vermeld: ” Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood.” Ook staat er: ” Toch veroorzaakt de griep jaarlijks 3 tot 5 miljoen ernstige zieken en 250.000 tot 500.000 doden.” (Bron: Wikipedia). Dit zijn aanzienlijk grotere cijfer dan we nu bij het coronavirus zien. Een feit dat wij blijkbaar jaarlijks accepteren. Die nuchterheid is er bij dit nieuwe virus vanaf, vooral vanwege het onbekende zo lijkt.

Massamigratie, massamedia, massahysterie

De wereld is in de laatste 20 jaar erg snel veranderd. Wat eerst ver weg of onbekend bleef is nu allemaal binnen bereik. Met de massamigratie doel ik zeker niet alleen op de grote vluchtelingenstromen, maar ook op de grote stromen van tijdelijke migratie van vakantiegangers en zakelijke reizen. Dat maakt de wereld een stuk kleiner. De massamedia laten onze aardbol nog meer krimpen. Niet alleen de televisie, radio en kranten, maar vooral de sociale mediakanalen. Binnen enkele minuten of soms zelfs seconden, zijn we op de hoogte gebracht van drama’s aan de andere kant van de wereld. Voor ons gevoel zit het allemaal dicht op onze huid. Dat maakt het veel directer en blijkbaar ook angstiger. Tel daarbij alle afgekondigde maatregelen op en je krijgt vanzelf massahysterie!

Er is genoeg, maar paniek maakt doof

Op alle televisiezenders en overige media hoor of lezen we de bemoedigende oproepen dat er meer dan voldoende voedsel voorradig is. Nuchterheid voorop dus. Maar tegen deze ‘hamstergekte’ is geen enkele supermarkt of drogisterij opgewassen. Als we allemaal onze boodschappen zouden doen, zoals we die normaal ook doen had er niets aan de hand geweest. En ook al liggen alle distributiecentra vol en kunnen zij gewoon normaal bestellen bij de fabrikanten, ze kunnen nooit meer alle winkels van volledige voorraad voorzien. Het moet verdeeld worden over alle winkels. Dus krijgt geen enkele winkel meer voldoende voorraad aangeleverd om de schappen weer vol te krijgen. Blijkbaar hebben wij elkaar het hoofd op hol laten brengen en zijn als een kudde koeien gaan rennen. Paniek maakt echt doof!

Stop met tegenstrijdig handelen

Stop met die paniek! Haal even rustig adem, denk nuchter na wat je echt nodig hebt en besef dat wij alleen iets bereiken met elkaar als we ook iets overhouden voor elkaar. Iedereen begrijpt je zorgen, niemand neemt je kwalijk als je goed voor je gezin en jezelf wilt zorgen. Maar een virus hou je niet tegen met een megavoorraad toiletpapier en 20 doosje paracetamol.

Het is ook heel erg tegenstrijdig om te gaan hamsteren. Overal wordt bijeenkomsten met meer dan honderd mensen afgelast. Er is zelfs al opgeroepen tot het serieus beperken van je sociale contacten. Dan is het heel tegenstrijdig om met een paar honderd mensen op elkaar gepropt voor de deur van een supermarkt te gaan staan om te wachten tot deze open gaat. Of met honderden tegelijk in eenzelfde winkel rond te lopen. Je vergroot zo juist de kans op een besmetting, in plaats van deze proberen uit te sluiten.

(Dit is een opiniestuk van één van onze redacteuren. Het vertegenwoordigd niet noodzakelijk de mening van Regio Online.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio