8.6 C
De Bilt

Bijna 300 duizend Rotterdamse woningen en bedrijven moeten over 5 jaar aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk

De gemeente Rotterdam heeft samen met KPN afgesproken om in de komende vijf jaar in totaal 285 duizend woningen en bedrijven aan te sluiten op het glasvezelnetwerk van de Nederlandse provider. Na de zomer van dit jaar zullen al een paar gebieden voorzien worden van een glasvezelaansluiting, waarna ook andere gebieden in de gemeente Rotterdam zullen volgen. De gebieden die overigens als eerste gebruik kunnen gaan maken van glasvezel zijn Centrum-Oost en Delfshaven.

Symbolische eerste verbinding

De samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en provider KPN is op dinsdag 30 juni van 2020 bekrachtigd. Dit werd gedaan door wethouder Barbara Kathmann van Economie, Wijken en Kleine Kernen en KPN Regiodirecteur Anja de Vos-Biemans. Ze deden dit op een symbolische wijze door samen een eerste verbinding te leggen tussen het nieuwe netwerk en het KPN Hoofdkantoor. 

Heel Rotterdam toegang tot snel en stabiel internet

Bij het vergelijken van internet als inwoner van Rotterdam zul je al snel zien dat glasvezel weinig verkrijgbaar is in de gemeente. Tenminste, dat is nu nog het geval. Over een paar jaar zal dat dus al heel anders zijn, wat ook zeker nodig blijkt. Het internetverkeer is namelijk sterk toegenomen, waardoor veel Rotterdammers logischerwijs afhankelijk zijn van een stabiel en goed wifi netwerk. Helaas kunnen de verbindingen die op het moment in de gemeente liggen niet altijd de gewenste kwaliteit leveren, terwijl de snelheid van het internet ook nog wel eens te laag is. Glasvezel is voor dit probleem de oplossing, want dit soort aansluiting kan de toenemende vraag van de inwoners wel aan. Het gaat dan ook een belangrijke voorziening worden voor de Rotterdammers, terwijl het de stad tevens voorbereid op de toekomst. 

Internet is een vanzelfsprekende basisbehoefte volgens Kathmann

Wethouder Barbara Kathmann, die samen met Anja de Vos-Biemans van de KPN dus het startschot gaf voor het project, noemt internet net zo vanzelfsprekend als elektriciteit en een wateraansluiting in je woning. ‘Een basisbehoefte’, zo vindt de wethouder van Economie, Wijken en Kleine Kernen het. Ze vervolgt: ‘Rotterdammers moeten kunnen rekenen op een veilige, betrouwbare en snelle verbinding, maar ook een grote keuze in providers. Met name in buurten waar dit op het moment nog ontbreekt. Het aanleggen van een glasvezelnetwerk is bovendien goed voor de werkgelegenheid, terwijl het ook helpt bij het economisch herstel van de stad aan de Maas. De samenwerking met KPN is een essentiële stap in onze ambitie om van Rotterdam de digitale voorbeeldstad te maken in 2025.’ 

Rapport Van Dommelen

Eerder stond in het rapport Van Dommelen ook al vermeld dat het verstandig was om te investeren in de uitbreiding van het glasvezelnetwerk in Rotterdam. In deze rapportage stonden de wensen van alle fracties in de Rotterdamse gemeenteraad om de stad te kunnen herstellen geïnventariseerd als plan. Wethouder Barbara Kathmann is blij met de steun van het rapport Van Dommelen: ‘Om onze ambitie waar te maken zullen we de pionier moeten zijn, wat we niet alleen kunnen. Hier hebben we de hele stad bij nodig’. Het project van de gemeente Rotterdam en KPN zal onderdeel zijn van Rotterdam. Sterker Door.

Initiatieven sneller uitrollen

Dit is een traject om de gemeente en de stad economisch te herstellen. Daarnaast zal Kathmann nog met meer initiatieven komen om de digitalisering in Rotterdam sneller uit te rollen. “Rotterdam. Sterker Door.” is gestart om ervoor te zorgen dat de gemeente sterker uit de huidige crisis komt. Het bestaat uit acties om het openbare leven in de stad te herstarten, waarbij de regels natuurlijk in acht worden genomen. Daarnaast wordt begonnen met het herstellen van de sociaaleconomische schade, terwijl ook vooruitgekeken wordt hoe de gemeente en de inwoners sterker uit de crisis kunnen komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio