10.6 C
De Bilt
dinsdag, 16 april 2024

Rutte overleeft motie van wantrouwen

Minister-president Mark Rutte heeft de motie van wantrouwen overleefd. Deze werd gisteren ingediend door de PVV, met steun van Forum voor Democratie, SP, 50 Plus, Partij voor de Dieren en DENK. De motie werd ingediend naar aanleiding van het opstappen van Halbe Zijlstra, voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

PvdA steunde de motie van wantrouwen tegen Rutte niet, maar Lodewijk Asscher gaf aan dat als zou blijken dat Rutte niet geheel de waarheid spreekt, zijn partij een volgende motie wèl zal steunen.

De leugen van Zijlstra

Rutte kwam onder vuur te liggen, vanwege een leugen van Halbe Zijlstra. Zijlstra beweerde in 2006 dat hij bij een ontmoeting was met de Russische president Poetin, in diens buitenhuis. Daar zou Poetin zijn ambitie hebben geuit voor een groter Rusland.  Hij zou hebben gezegd dat Wit-Rusland, de Baltische staten, Oekraïne en Kazachstan in zijn ogen ook bij Rusland horen.

Achteraf is gebleken dat Zijlstra helemaal niet aanwezig was bij die bijeenkomst. Als reden voor zijn leugen, gaf Zijlstra aan dat hij het verhaal had “geleend” van een bron, om die te beschermen. Het bleek te gaan om Shell topman Jeroen van der Veer. Hoewel Zijlstra beweerde dat de inhoud van het verhaal wèl klopte, heeft Van der Veer inmiddels gezegd dat Zijlstra de woorden over Poetins opmerking verdraaid zou hebben. Volgens hem sprak Poetin over een groot Rusland uit historisch oogpunt en niet vanuit militaire ambitie.

Rutte op de hoogte

Rutte was zeker al twee weken op de hoogte van de leugen van Zijlstra, maar besloot de kamer niet in te lichten, ondanks zijn inlichtingenplicht. Hij wilde Zijlstra de ruimte geven zelf met het verhaal naar buiten te komen. Rutte gaf aan ‘naïef’ te zijn geweest en de ernst van de zaak verkeerd te hebben ingeschat. Rutte sprak niet tegen dat Zijlstra wellicht chantabel was door zijn leugen. De PVV besloot vervolgens een motie van wantrouwen tegen Rutte in te dienen.

Reactie van Rusland

Vandaag zou Zijlstra een ontmoeting hebben met Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Deze ontmoeting gaat door het vrijwillig aftreden van Zijlstra, niet door. De Russische ambassade in Nederland spreekt over “een constante stroom van anti-Russische propaganda in Nederland”. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een persbericht weten dat onder andere het “vooringenomen onderzoek” naar vlucht MH17, reden is voor de slechte relatie tussen Nederland en Rusland. Het bedrijfsleven werkt wel goed samen met Russen. Over de zaak Zijlstra laat Rusland zich tot nu toe niet uit. Ze zien het als een interne kwestie voor Nederland.

Achtergrond Zijlstra

Voordat Zijlstra, die een doctoraal in Sociologie heeft, in de Tweede Kamer kwam, had hij een eigen bedrijf en werkte hij onder andere voor Shell. Sinds 2006 is hij lid van de Tweede Kamer. In 2008 verving hij de zieke Henk Kamp op de portefeuille Asiel en Immigratie. In 2010 werd hij staatssecretaris van Onderwijs en Cultuur en zette hij het mes in cultuursubsidies. Sinds 26 oktober 2017 was hij minister van Buitenlandse Zaken.

Rutte al vaker onder vuur

Sinds de VVD aan de macht is (2010), zijn er al 8 ministers afgetreden om verschillende redenen. Waarvan 2 PvdA’ers en 6 VVD’ers. Rutte heeft al meerdere malen onder vuur gelegen voor het handelen van zijn partijgenoten. Onlangs stapte Jeanine Hennis nog op. Theoretisch gezien zou zij in aanmerking kunnen komen voor de vrijgekomen positie. Die kans wordt echter niet groot geacht, aangezien haar aftreden als minister van Defensie, nog vers in het geheugen ligt.

Mogelijke opvolgers

Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) neemt de komende weken de taken over. Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke wordt genoemd als mogelijke opvolger van Zijlstra. Ook Ed Kronenburg (ambassadeur in China) zou de taak van minister van Buitenlandse Zaken eventueel kunnen gaan vervullen. Eén ding is zeker: De opvolger zal in ieder geval een VVD’er zijn.

Rutte noemt liegen “geen doodzonde”

Hoewel Rutte aangaf dat hij liegen “geen doodzonde” vindt, lijkt Nederland een rotsvast vertrouwen te hebben in de ‘immer lachende’ minister-president. Dit terwijl Rutte zelf ook meerdere malen niet helemaal eerlijk bleek. Zo beloofde hij de belastingbetaler 1000 euro als hij herkozen zou worden. Zou er geen geld meer naar Griekenland gaan en zou het Eigen Risico in de zorg niet verhoogd worden. Die beloftes kwam hij niet na. Ook trok hij zich weinig aan van het “Nee” wat de Nederlandse bevolking uitsprak over het Oekraïne referendum. Daarnaast lijken zijn beweringen over de Nederlandse economie, ook niet altijd op waarheid te berusten. Zo blijkt de economische groei achter te lopen in vergelijking tot de rest van Europa, is de armoede in Nederland toegenomen en is door alle bezuinigen van de afgelopen jaren de staatsschuld niet afgenomen.

© Regio Online

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio