Schippersechtpaar Ouderkerk in kritieke toestand door gif Fosfine

0
502
binnenvaartschepen, de Waal
Vervoer door binnenvaartschepen - © CBS

Ouderkerk aan den IJssel- Wat woensdag een normale werkdag had moeten zijn, veranderde voor een schippersechtpaar uit Ouderkerk aan den IJssel in een nachtmerrie. André en zijn vrouw Vanessa liggen nu in het UMC in Utrecht nadat zij urenlang, ongemerkt bloot hadden gestaan aan het zeer giftige Fosfine. Familie, vrienden en collega’s rest niet anders dan het verdere verloop in spanning af te wachten.

Veevoer door gif beschermd

Veevoer dat vanuit een zeeschip werd overgeladen naar verschillende binnenvaartschepen, bleek vergast te zijn met de Fosfine. Volgens vader en schoonvader van het echtpaar is dit heel gebruikelijk om te voorkomen dat het voer wordt aangetast door ratten. Dit gas altijd naar beneden, omdat het zwaarder dan lucht is. Normaal hoort de lading dan ook goed gelucht te worden, voordat deze mag worden overgeladen.

RIVM legt ook overige schepen aan de kant

Nadat de schipper en zijn vrouw steeds maar zieker werden onderweg, hadden zij geen idee waardoor. Ondanks het raadplegen van een arts, die het op afstand afdeed als een griepje, werden hun klachten erger. Pas na 18 uur zonder weten aan het zware gif te hebben bloot gestaan, hebben zij 112 opgeroepen. Uit onderzoek bleken beiden 14 keer de maximaal verdraagbare eenheid van het gif te hebben binnen gekregen. Ook de RIVM reageerde direct op dit incident door alle andere binnenvaartschippers die lading uit het zeeschip hadden geladen, op te sporen en van boord te halen.

Diep geschokt

Alle betrokkenen zijn diep geschokt door het incident dat André en Vanessa is overkomen. Zijn hadden het laatste stukje lading uit het zeeschip, waar dus ook het meeste gif in zat. Dit had alleen allang verdampt moeten zijn. Terwijl het echtpaar moet vechten voor hun leven, wordt er door meerdere instanties onderzoek gedaan hoe dit zover heeft kunnen komen.

Onze redactie wenst haar dorpsgenoten André en Vanessa, hun familie, vrienden, collega’s en bekenden alle kracht en sterkte toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here