Uitspraak in kort geding over OV-staking: Schiphol zeer beperkt bereikbaar

ov-staking
Foto: © Wesley Weijers - Regio Online

Haarlemmermeer – De rechter heeft de vakbonden opgedragen, om dinsdag 28 mei, tijdens de landelijke OV-staking, mee te werken aan een pendellijn van de NS tussen Amsterdam en Hoofddorp via Schiphol. Burgemeester Hoes van Haarlemmermeer: ‘Ik ben blij dat er nu toch een zeer beperkte bereikbaarheid voor reizigers van en naar Schiphol mogelijk is.

OV-staking met beperking

We erkennen het recht van de vakbonden om te staken, maar een totale OV-staking zou enorme gevolgen hebben voor de openbare orde en veiligheid op en rond Schiphol. Voor ons maakt deze pendellijn deel uit van een breder pakket aan maatregelen, waaronder verkeersmaatregelen op en rond Schiphol en het omboeken van vluchten door KLM en het verzoek aan andere airlines om dit ook te doen. ’ Burgemeester Hoes doet ook een dringende oproep aan iedereen om dinsdag niet naar Schiphol te gaan als dit niet strikt noodzakelijk is.

Veel reizigers dupe OV-staking

Dagelijks reizen meer dan 100.000 mensen van en naar Schiphol. Daarnaast stappen er ook nog tienduizenden transfer-reizigers op de luchthaven over op een andere vlucht. Bij een totale OV-staking zouden vele van die reizigers stranden op Schiphol omdat verder reizen met het openbaar vervoer niet mogelijk is en het verkeer op de snelwegen rondom Schiphol waarschijnlijk vast komt te staan.

Overleg crisispartners

Burgemeester Hoes, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland, heeft daarom vrijdag 24 mei al opgeschaald en zit met alle betrokken crisispartners, zoals Schiphol, NS, ProRail, Rijkswaterstaat, politie, Koninklijke Marechaussee en de Veiligheidsregio Kennemerland om tafel om maatregelen voor te bereiden.

Maatregelen treffen

De crisispartners bereiden zich vandaag verder voor op de gevolgen van een OV-staking. Ze werken aan verkeersmaatregelen, veiligheidsmaatregelen en acties om iedereen te informeren over de maatregelen. Ook met deze deeloplossing (dienst van ieder kwartier een stoptrein van Amsterdam Centraal Station en Hoofddorp tussen 5:00 uur en 21:00 uur) is er nog steeds een groot risico op een verkeersinfarct rond Schiphol. 

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam