10.4 C
De Bilt

Veel activiteiten rond 75e herdenking bombardement op Nijmegen

Nijmegen – De jaren 2019/2020 staan in Nederland en ook in Nijmegen in het teken van herdenken en vieren van bevrijding, vrede en vrijheid. In Nijmegen begint het volgende maand; in februari staat de stad voor de 75e keer stil bij de herdenking van het bombardement op de binnenstad.

De herdenking rond 22 februari zal vanwege de 75e herdenking veel uitgebreider zijn dan in andere jaren. Hieronder een overzicht van de activiteiten die vanaf 15 februari plaatsvinden.

15 februari tot 1 maart  Bombardementsslachtoffers in beeld

Op Plein 1944 komen van 15 februari tot 1 maart posters die de 776 slachtoffers van het bombardement op Nijmegen verbeelden. De onthulling is op 15 februari om 10.30 uur door wethouder Vergunst van Cultuurhistorie.

21 februari  Herinneringsavond 20.00-20.15 uur binnenstad

Langs de brandgrenzen van het bombardement staan in de gehele binnenstad honderden mensen met licht stil bij leven, hoop en toekomst. Er is zang, muziek en er zijn verhalen en gedichten.

22 februari  Herdenking bombardement

Vanaf 11.30 uur is er een herdenkingsprogramma met een dienst in de St. Stevenskerk en een bijeenkomst bij het monument De Schommel aan de Raadhuishof. Sprekers zijn behalve burgemeester Bruls onder andere burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet en staatssecretaris Paul Blokhuis. Om 13.28 uur worden er twee minuten stilte gehouden.

22 februari  Oratorium

Oratorium “De pijn die blijft”, voor koor en zangsolisten met instrumentele begeleiding. In de St. Stevenskerk vindt tussen 15.00 en16.00 uur de eerste uitvoering plaats van een muzikale herbeleving van het bombardement met toelichting door Bart Janssen.

23 februari Open Dag Regionaal Archief Nijmegen

Op zaterdag 23 februari 2019  van 11.00-16.00 uur houdt het Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27, een Open Dag. Te zien zijn de mooiste Nijmeegse bronnen over de Tweede Wereldoorlog.  Er is een DigiLab voor kinderen en er is een aantal Nijmeegse cultuurhistorische organisaties aanwezig om vragen te beantwoorden. Uiteraard is er ook uitleg over wat het Regionaal Archief kan betekenen.

WOII Informatiecentrum in Lindenberg

Op deze dag wordt in cultureel centrum De Lindenberg (Ridderstraat 23) het informatiecentrum WO II geopend. Vanaf 14.00 uur is er een publieksprogramma met korte publiekslezingen. Het Infocentrum WO2 Nijmegen geeft bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft rond de thematiek van de Tweede Wereldoorlog.

23 en 24 februari  Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Op zaterdag 23 februari van 11.00-16.00 uur vertoont de werkgroep Nijmeegse Oorlogsdoden in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) alle videoportretten die betrekking hebben op het bombardement.  Op zondag 24 februari zal historicus Martijn Vermeulen om 13.30 vertellen over het bombardement als inleiding op het interview met een ooggetuige. Bart Janssen zal ooggetuige en nabestaande Addy Hendriks interviewen en uiteraard is er ook ruimte om aan beiden vragen te stellen.

Gedurende beide dagen zullen er foto’s te zien zijn van de stad net na het bombardement met daarin de huidige situatie verwerkt.

24 februari STAD IN PUIN. NIJMEGEN 1944 – ALEPPO 2016

Wat betekent oorlog voor ons? 75 jaar geleden bombardeerden de geallieerden het centrum van Nijmegen. Deze middag blikken we in een interactief en persoonlijk programma terug én kijken we vooruit. We beginnen de middag aan de hand van archiefbeelden van bombardementen. Daarna gaan we samen met het publiek een interactief en onderzoekend gesprek aan over wat oorlog voor ons betekent. Lux Marienburg 38-39, 12.00-14.30 uur.

22 februari tot 20 september   75 Bijzondere Sunset Marches

In het kader van 75 jaar vrijheid worden tussen 22 februari en 20 september 2019 75 bijzondere Sunset Marches georganiseerd. De Sunset March wordt dagelijks gelopen door een veteraan ter herdenking van de ‘Waalcrossing’ in 1944. Tijdens de bijzondere Sunset March sluiten groepen mensen aan om de bevrijding te herdenken en stil te staan bij vrede en veiligheid. Aanmelden kan via bijzondere@sunsetmarch.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio