10.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Verbod op stroomband bij honden, voor veel honden straks de doodstraf?

Binnenland – vanaf 1 juli 2020 is de stroomband, die nu nog te pas en te onpas wordt gebruikt bij het trainen van honden, totaal verboden. Volgens minister Carola Schouten (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) is de stroomband volgens de huidige wetenschappelijke inzichten een ernstige, onontkoombare inbreuk op het welzijn van de hond. Het zou volgens Schouten voor de hond niet fijn zijn om door middel van stroom gedrag aan of af te leren. Terwijl er tegenwoordig diervriendelijker manieren zijn om honden te trainen.

Op sociale media wordt er verschillend gereageerd. Er zijn mensen die blij zijn dat ‘dat ding’ nu eindelijk verboden wordt. Maar er zijn ook veel mensen met positieve ervaringen. Zo zijn er veel gevallen van honden die bij een zoveelste bijtincident er op de nominatie stonden om de doodstraf te krijgen wanneer er nog een bijtincident zou plaats vinden. Die met de hond bij een hondenschool kwamen, maar werden geweigerd vanwege het gedrag, omdat men de persoon niet kon helpen. Bij een andere hondenschool, die probleemgevallen juist verwelkomt, was na lang trainen het gedrag grotendeels verbeterd.
Echter bleef er af en toe de neiging om honden of mensen aan te vallen. Hierbij is de stroomband ingezet en met één correctie op het juiste moment, was het probleem verholpen. En kon de hond volgens de eigenaar ook fijn los lopen tussen honden en mensen zonder dat men zich zorgen hoefde te maken dat er nog een incident zou plaatsvinden en de hond daarvoor de doodstraf zou krijgen.

Tegenstanders van de stroomband vinden dat je een hond geen pijn mag doen, dat er andere mogelijkheden zijn om gedragsproblemen aan te pakken.

Petitie voor toestaan onder begeleiding

Hondengedragsdeskundige Anniek Winters, bekend van tv, is een petitie gestart om in plaats van een totaal verbod, de vrije verkoop aan banden te leggen.
Anniek volgde een opleiding hondentrainer in België en in Amerika volgde zij een opleiding bij Cesar Millan en zij schreef verschillende boeken. Nu heeft zij haar eigen gedragscentrum in Boesingheliede, met een opvang en hondentrimsalon.

Regio Online besloot Anniek daarom wat vragen te stellen waarom ze deze petitie is gestart.

Wat zijn de voor en nadelen van de e-collar? Hoe werkt het?

“Bij het juiste gebruik kan een E-collar in specifieke situaties uitkomst bieden. Denk aan honden met een extreem jachtinstinct of honden die wanneer ze loslopen meer sturing-/begeleiding nodig hebben op afstand.”

“Wij gebruiken vrijwel nooit de E-collar tijdens consulten want wij geloven erin dat wanneer een baas verandert dat er ook direct veel zal veranderen in het gedrag van de hond. Echter krijgen we regelmatig ook te maken met ernstigere gevallen en kiezen we er samen met de baas voor om de hond een aantal weken intern te nemen. (Denk aan honden met bijvoorbeeld serieuze agressieproblemen)  Wij werken dan in de eerste plaats aan de socialisatie van de hond en wanneer de hond weer in balans is, kan het zo zijn dat we met een goede E-collar training aan de slag gaan zodat we de hond ook goed kunnen begeleiden wanneer we hem los laten in een bos. We kunnen dan op afstand met hem communiceren en door de goede training vooraf heeft hij geleerd ten allen tijden bij ons te komen wanneer hij een signaal voelt. Het nadeel van de E-collar ligt bij de vrije verkoop van de banden. Veel mensen schaffen zonder enige kennis een band aan zonder te weten waar ze mee bezig zijn. Hierdoor is de sterkte van de band vaak niet passend bij de hond en heeft de hond werkelijk geen idee wat hij moet doen wanneer hij een signaal krijgt. Ook wordt het op deze manier ingezet als straf inplaats van als communicatiemiddel. Grote kans dus dat je het vertrouwen van je hond verliest door de grote miscommunicatie.”

Kun je wat vertellen over het onbegrip van mensen die er tegen zijn? Onwetendheid? Kun je uitleggen wanneer de e-collar ingezet kan worden en waarom het beter is om niet zomaar, zonder deskundige begeleiding, zelf zo’n band aan te schaffen.

“Vaak is het inderdaad de onwetenheid waardoor mensen zo fel zijn. Ze hebben ooit ergens gehoord dat zo’n band de hond ‘onder stroom zet’ wat natuurlijk onzin is en veel te heftig uitgedrukt. 
Ook leven we tegenwoordig in een wereld van: ‘positief gedrag belonen en negatief gedrag negeren’. Echter is dat soms gewoon simpelweg niet mogelijk. Wanneer jouw hond achter een schaap aangaat of een hond waarop hij zijn zinnen heeft gezet, dan neemt zijn instinct het over en heeft hij echt geen oog meer voor jou of een snoepje die je hem voor houdt. De band kan worden ingezet wanneer het instinct van de hond groter is dan welke trainingsmethode dan ook. Maar vergis je niet, in 99 procent van de gevallen zijn er veel andere alternatieven.”

Er zijn deskundige die advies hebben gegeven om dit besluit tot een verbod te laten komen. Wat is jou mening hier over?

“Zeer spijtig. Op deze manier kan een bepaalde groep honden niet voldoende geholpen worden. Wat resulteert in meer honden die naar een asiel gaan, nooit meer vrijheid kunnen krijgen of zelfs worden ingeslapen.”

Hoe kan iemand aantonen ‘deskundige’ te zijn om een e-collar te gebruiken/aan te schaffen?

“Ik denk dat er goed gekeken moet worden naar de ervaring die een deskundige met de E-collar heeft en op welke manier het aangeleerd wordt aan een hond en baas.”

Alleen mensen met een ‘gedegen opleiding’ zouden honden mogen trainen. Wat is een gedegen opleiding en zijn deze opleiding erkend door de overheid?

“Het beroep wat ik uitoefen is geen erkend beroep. Dus het is lastig om hier iets concreets aan te hangen. Ik denk vooral dat het om ervaring, kunde en het handhaven van een protocol moet gaan. Dus hoe leer je het gebruik van de E-collar aan.”

Er zijn veel verschillende opleidingen met verschillende visies, hoe komt dat denk je?

“Het is een vrij beroep en nergens zoveel verschillende meningen en ideeën als in ‘opvoedland’. Dit geldt niet alleen voor honden maar ook voor de opvoeding van paarden en kinderen. Daarnaast is een dier of een kind natuurlijk direct gekoppeld aan veel emotie dus het is altijd een gevoelig onderwerp.”

Je mag totaal niets negatiefs bij een hond doen wordt op veel hondenscholen geleerd. Alles is b.v. tegenwoordig ‘zielig’. ‘Je mag niets tegen de zin van honden in doen, want dat levert stress op’ is iets dat je veel hoort. Wat is jou mening hier over?

“Ik ben het daar niet mee eens. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker een voorstander van honden op een positieve manier gedrag aanleren. Maar wanneer we het over slecht gedrag afleren hebben dan kan je niet onder het duidelijk stellen van regels en grenzen uit.”

Er zijn veel mensen die niet naar een hondenschool gaan en denken dat alles opgelost kan worden met belonen, met veel hondenkoekjes in de hond stoppen komt alles goed mentaliteit. Wat vind je daar van? 

“Wanneer je een stabiele hond hebt of nog in de aanleerfase zit, dan kan je zeker een heel eind komen. Maar wanneer je tegen problemen aanloopt dan zal er toch echt eerst gekeken moeten worden wat de oorzaak is van het gedrag en dit aangepakt moeten worden.” 

‘Corrigeren’ is tegenwoordig ‘not done’. Hoe komt dat denk je? Wat houdt ‘correctie’ in? 

“Mensen denken bij het woord correctie al gauw aan dwang en straf. Ik gebruik daarom ook liever het woord ‘bijsturen’. 
Stel je loopt met je vriendin op straat en ze gaat linksaf waar jullie rechts hadden gemoeten, dan zeg je ook: ‘we moeten daar niet heen; we moeten deze kant op.’ In principe is dit een correctie, maar noem dat woord tijdens de opvoeding van een hond en je bent meteen de boeman.”

Je hebt een opleiding gevolgd bij Cesar Millan. Hoe ga je om met de kritiek op zijn werkwijze ? 

“Kritiek doet me weinig want na al die jaren heb ik inmiddels wel geleerd om me daar voor af te sluiten.
Daarnaast volgen we in mijn gedragscentrum in grote lijnen de filosofie van Cesar maar heb ik  ook vooral mijn eigen filosofie ontwikkeld.
Dit sluit mooi op elkaar aan en hebben we het beste van 2 werelden. Vergeet daarnaast niet dat iedere hond, iedere baas en ook iedere situatie anders is, dus je volledig aan 1 methode vasthouden is altijd onmogelijk.” 

Tot slot, waarom moet men de petitie tekenen? Wat is het gevolg van een verbod op de elektrische band?

“Het verbod zorgt ervoor dat een selectie groep honden niet de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast treft het ook sommige baasjes. Zo hebben wij meerdere honden gerehabiliteerd waarvan baasjes erg onzeker waren. Hun hond viel bijvoorbeeld voorheen andere honden aan en nadat wij hem opnieuw gesocialiseerd hebben doet hij dat niet meer. Echter de angst bij de baasjes is niet zomaar weg. Door het gebruik van de E-collar voelen ze zich een stuk zekerder omdat ze ook op afstand hun hond onder controle hebben. Vaak zie je dat ze vrijwel nooit meer op de knop drukken omdat de hond het fantastisch doet, maar voor hun eigen gevoel vinden ze het toch fijn om hem om te doen.”

Reacties

Er wordt onder de oproep verschillend gereageerd. Er zijn mensen die echt boos worden omdat zij tegen het gebruik van de stroomband zijn. Het zou pijn doen, zo schrijft iemand:
“Ik snap niet dat jij als gedragsdeskundige hier een petitie voor start!! Dat je pro die banden bent vind ik echt te belachelijk voor woorden! En dan start je ook nog een petitie? Uit onderzoek is gebleken dat deze banden pijn doen!! Lekkere manier van africhten heb jij! Ze moeten jou je diploma afnemen.”

Maar Er zijn ook mensen die hun positieve ervaringen delen. Zo schrijft iemand:
“Ik had mijn border collie, nu 8 jaar, en een super hond, 7 jaar terug bijna niet kunnen houden omdat hij niet te hanteren was! Ging achter alles aan, herten, konijnen in de duinen, paarden op het strand etc., ondanks training op een goede hondenschool werd hij bijna doodgereden toen hij zo vanaf het strand achter een paard de boulevard op rende! Na een paar keer trainen met een gedragstrainer met de band was het in een paar sessies afgeleerd en kon hij zelfs met mij mee met m’n paard op het strand rijden! Herten, paarden etc. hij kijkt er nooit meer naar, hij is nu 8 jaar en een super hond! Deze hond luisterde echt niet, heb echt van alles geprobeerd! Voor ons was de band een uitkomst!”

Er zijn ook reacties als “en het rare vind ik dat de band voor honden wordt verboden, maar dat ze de politie met tasers uit willen gaan rusten. Dus mensen mag je elektrocuteren en honden niet corrigeren met een schokje. En als de hond iets doet wat niet mag en je het niet mag corrigeren/afleren, dan wordt hij afgemaakt.”

Straf op gebruik overdreven

Ook over de hoogte van de boete en de straf wordt op sociale media her en der aandacht besteed. Het zou absurd zijn dat men bij het gebruik een hulpmiddel een boete van €20.000 Euro of een gevangenisstraf van 3 jaar riskeert, terwijl bij mishandeling van mensen doorgaans enkel een lichte taakstraf wordt gegeven. Mensen van misdrijven worden vrijgesproken en zelfs voor een flinke verkeersovertreding niet zo’n hoge boete gegeven zou worden.

Ook zou het van belang zijn, dat ook wanneer de stroomband niet meer gebruikt wordt, de hond deze toch om moet houden, omdat daar de associatie met de correctie mee is. Er zijn ook ‘dummies’ , waarbij de hond denkt de correctieband om te hebben en het probleemgedrag achterwege blijft. Zo kunnen honden die eerder een gevaar voor zichzelf of de omgeving waren, toch vrij rondlopen. Het wil volgens gedragsdeskundigen die gebruik maken van de stroomband niet zeggen dat wanneer een hond een stroomband om heeft, deze ook (nog) gebruikt wordt. Wanneer deze honden, die nu vrij zijn van het ongewenste gedrag, de stroomband niet meer om mogen, bestaat er volgens hen de kans dat deze honden uiteindelijk terugvallen in hun oude gedrag, met de kans alsnog de doodstraf te krijgen na een bijtincident. Of nooit meer vrij los kunnen lopen doordat zij uiteindelijk toch achter wild aan zouden gaan, of weglopen met het risico aangereden te worden.

Deskundig gebruik

Er wordt bij gedragsdeskundigen en trainers onderling al tijden gediscussieerd over dit onderwerp. Waar de meeste het wel over eens zijn, is dat de stroomband (e-colar) niet in de vrije verkoop zou moeten. Omdat er veel mensen zijn die een probleem met de hond hebben en denken dit zelf met gebruik van dit hulpmiddel op te lossen. Terwijl er toch wel voldoende kennis van gedrag moet zijn om met dit hulpmiddel te kunnen werken. En dat dit middel alleen onder begeleiding van een deskundige en naast training gebruikt zou moeten worden. Er zijn deskundige die pleiten dat ook het beloningssysteem verkeerd gebruikt kan worden. Volgens hen zou op het verkeerde moment belonen ook probleemgedrag of onzekerheid kunnen optreden.
Het is altijd aan te raden voor training of (her)opvoeding een hondenschool of deskundige op te zoeken, waar men zich prettig voelt en waar er goede resultaten worden geboekt.

U kunt de petitie hier tekenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio