Voedselbanken: “Buik vol van gedoe”

voedselbanken
Door Sterling Communications from USA - we're in full swing, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4667771

Uitgelicht – De voedselbanken in Nederland vervullen al 15 jaar een belangrijke rol bij armoedebestrijding. Gezinnen en individuen met een krappe beurs, die niet in eigen levensonderhoud kunnen voorzien, krijgen via de voedselbanken levensmiddelen aangeboden die anders zouden worden vernietigd.

Ontstaan

Het fenomeen van de Voedselbank ontstond al in de jaren ’70 van de vorige eeuw in Amerika. Ergens in 1984 waaide het via Frankrijk over naar Europa. Het was pas in 2002 toen Sjaak en Clara Sies in Rotterdam de eerste voedselbank van Nederland oprichtten.

Van Stichting naar Vereniging

In 2006 waren er acht voedselbanken en werd besloten een landelijke organisatie op te zetten, verdeeld over acht regio’s. In 2013 is deze stichting overgegaan in de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, meestal Voedselbanken Nederland genoemd.

Voedselbanken bepalen beleid

Bij deze vereniging kunnen alle voedselbanken in Nederland zich aansluiten, mits ze aan de voorwaarden voldoen die door de leden zijn opgesteld. De leden van de vereniging bestaan uit de aangesloten voedselbanken zelf. Zij bepalen het beleid en het aangestelde bestuur voert dit uit.

Iedereen is vrijwilliger

Vaak is het een misvatting dat het bestuur van de vereniging betaald wordt voor haar werk. Alle bestuursleden doen hun werk vrijwillig, ook de directeur. Net zo als alle medewerkers van de voedselbanken door heel Nederland overigens.

Gedoe

In de afgelopen vier jaar is er met een tweetal voedselbanken een conflict ontstaan, omdat er klachten werden gemeld door cliënten over oa.ovoedselkwaliteit en de uitvoering van het beleid. Zo sneuvelde eerder al eens de voedselbank in Alphen aan den Rijn en recent werd de Voedselbank Krimpenerwaard geroyeerd als lid van de vereniging. Dit besluit is door de leden van de vereniging zelf genomen. Het bestuur voert deze besluiten alleen uit hun naam uit.

Goed bedoeld

Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland laat weten dat “voedselbanken vaak met de beste bedoelingen door lokale initiatiefnemers worden opgezet en zij zich dan aansluiten bij onze vereniging. Hierdoor kunnen zij gebruik maken van een veel uitgebreider netwerk aan leveranciers”, aldus deze woordvoerder van de vereniging.

Leden onderzoeken leden

“Toch kan het gebeuren dat er klachten van cliënten bij ons binnenkomen als zij er met de betreffende voedselbank zelf niet uitkomen. Voedselbanken Nederland stelt dan een team samen die de aangegeven problemen gaat onderzoeken, helpen oplossen en hierover terug rapporteert.” Volgens Pien de Ruig kan het zo gebeuren dat “goede intenties, toch stranden en de problemen onoplosbaar blijken. Dan kan een royement uit de vereniging volgen als uiterste consequentie.”

Media

In de lokale media zijn er diverse verhalen verschenen over Voedselbank Krimpenerwaard, zowel van klagende klanten, als van de initiatiefnemers van de voedselbank. Dat heeft geen fraai beeld gegeven en mensen ook onterecht beschadigd. Toch was een royement uit de vereniging niet meer te voorkomen.

Tijdelijke maatregel

De Verenig van Voedselbanken Nederland heeft in de Krimpenerwaard nu een tijdelijke oplossing gevonden, om cliënten niet in de kou te laten staan. Hoe het nu verder gaat, is vooralsnog onbekend.

Verslag: Egbert van den Bosch – © Regio Online

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam