Vriendenerf en Aardehuis zetten voordeur open

Vriendenerf

OLST-WIJHE – Op zaterdag 19 mei staat bij woongemeenschappen in heel Nederland de voordeur voor open voor ieder die eens een kijkje achter de schermen willen nemen. Deze dag wordt georganiseerd door de Federatie Gemeenschappelijk Wonen. Deze landelijke themadag gaat uiteraard niet voorbij aan Olst, dat als dorp ten minste twee woongemeenschappen kent: Vriendenerf en Aardehuizen. Op zaterdagmiddag 19 mei staat ook daar de voordeur open voor u als belangstellende.

Woonproject Vriendenerf

Bij het woonproject Vriendenerf zijn er rondleidingen om 14.00 u, 14.30 u, 15.00 u en 15.30 u. In het Deelhuis, Ringmus 50, is een doorlopende korte videopresentatie over de ontstaansgeschiedenis van Vriendenerf. Daar hoort u wat wonen in deze woongemeenschap zoal inhoudt en hoe men er deel van kan uitmaken. Stel hier uw vragen en wees welkom bij een van de vier rondleidingen.

Binnen het Vriendenerf heeft elk huishouden een eigen woning. Daarnaast is er gezamenlijkheid, zoals gedeelde ruimtes en tuinen. Er wordt veel samen gedaan: regelmatig samen eten, ’s morgens koffiedrinken en op elke maandagmiddag onderhoud aan tuin en gebouwen door samen te klussen.
Bewoners waarderen vooral het hechte contact en geven aan dat deze woonvorm de saamhorigheid met je directe omgeving stimuleert. Daardoor houd je beter rekening met anderen en neem je waar nodig je verantwoordelijkheid.

Aardehuis: twee open dagen

Vereniging Aardehuis doet ook mee aan deze landelijke open huizen-dag. Speciaal voor alle Olsternaren organiseert men er een open dag in juni. Maar wie niet kan wachten, is ook op 19 mei welkom voor een rondleiding over het hele terrein van de Aardehuizen op de tijdstippen 13:30 u, 14:30 u en 15:30 u. Tussendoor kunt u ook met een plattegrondje in de hand zelf uw weg zoeken naar de woningen die op 19 mei hun deuren hebben geopend. In het Middenhuis, Rietgors 22, zijn koffie, thee en lekkere hapjes te krijgen, en presenteren enkele van de Aardehuis-bewoners – in zelfbeheer, passend bij het thema van de dag – hun eigen kunnen en/of producten.
De Aardehuizen zijn 23 volledig zelfvoorzienende eco-woningen plus een gemeenschappelijk gebouw, die door de bewoners samen met bijna 2000 vrijwilligers zelf zijn gebouwd in de periode 2012-2015. De Aardehuizers hebben ieder hun eigen woning (20 koop en 3 sociale huur), maar delen het onderhoud van de buitenschil en het openbare terrein. Maandelijks wordt er samen gegeten en geklust.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam