Vrijdag bloedrode maansverduistering

maansverduistering

Binnenland – Vandaag rond 22.30 uur is er een maansverduistering. De maan kleurt daarbij bloedrood. Vandaar de naam ‘bloedmaan’. De volle maan komt tegen het vallen van de avond op in het Zuid-Oosten en is dan donkerrood in plaats van helder wit. De maan is rond 22.00 uur , tegen de schemer, pas te zien.

Dat de maan rood kleurt, komt door een totale maansverduistering. De verduistering is al aan de gang wanneer de maan op komt en het duurt nog door tot iets na 24.00 uur.
Veel mensen vinden dit verschijnsel erg spectaculair en er worden dan ook veel foto’s van het fenomeen gemaakt.

Oorsprong bloedmaan

Door de rode kleur die de maan krijgt tijdens de verduistering, wordt dit ook wel ‘bloedmaan’ genoemd.

Het verschijnsel dat de maan verduisterd wordt en zelfs rood wordt, heeft tot diverse mythen geleid.

  • De Inca’s geloofden dat de maan bloedrood werd door een aanval van een jaguar. Omdat ze bang waren dat de jaguar ook naar de aarde zou komen, joegen de inca’s hem weg door lawaai te maken. Ze hieven hun speren naar de hemel en sloegen hun honden om ze te laten janken en blaffen.
  • In Mesopotamië dacht men dat de een maansverduistering een bedreiging was voor de koning. De koning werd tijdelijk vervangen door een plaatsvervanger, die na afloop werd gedood. In Mesopotamië konden astronomen de maansverduistering voorspellen. 
  • Tijdens de Zhou-dynastie zagen de Chinese een bloedmaan als een aankondiging van hongersnood en epidemieën. Ze luidden klokken om de hogere machten ter verjagen.  Een andere Chinese legende is dat de maan wordt ingeslikt door een pad met drie poten.
  • De Hupa uit het huidige Californië geloofden dat de maan een harem had van 20 vrouwen en een kudde vee. Als de maan de dieren niet genoeg te eten gaf vielen ze hem aan, waardoor hij rood werd. De vrouwen van de maan vingen het bloed op en genazen de maan. 
  • De Batammaliba uit West-Afrika denken dat de maan en de zon ruzie maken tijdens een maansverduistering. Het volk gaat bemiddelen, en ze verzoenen zich tegelijkertijd met hun vijanden.
  • De oude Egyptenaren dachten dat de maan door een zeug werd ingeslikt tijdens een maansverduistering.

(bron:Wikipedia)

Schaduw

De maansverduistering ontstaat doordat de zon, aarde en maan op één lijn staan. De maan komt door de schaduw van de aarde waardoor er zo’n anderhalf uur geen zonlicht op de maan valt. Doordat het zonlicht in de dampkring van de aarde wordt afgebogen en rood kleurt, ontstaat de rode tint. Net als bij de zon die onder gaat.

 

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam