Vuurwerkgeweld drijft 10% huisdiereigenaren uit huis

Vuurwerkgeweld
Foto: J. Rietveld © Regio Online

Binnenland – Honden- en katteneigenaren nemen maatregelen tegen vuurwerkoverlast.
67% van de huisdiereigenaren geeft aan maatregelen te nemen om de vuurwerkoverlast voor hun hond of kat te beperken. Van de respondenten blijft 90% thuis. 10% ontvlucht het vuurwerkgeweld en gaat naar een vuurwerkvrije plek; zoals bijvoorbeeld een vakantiepark. Ondanks preventieve maatregelen is er toch veel stress en overlast bij honden en katten. Dat blijkt uit onderzoek van huisdierverzekeraar Reaal Dier & Zorg.

Vuurwerkgeweld geeft huisdieren stress

Huisdieren luisteren tijdens Oud & Nieuw massaal naar de radio
Cynthia Jensma, manager Reaal Dier & Zorg: “59% van de huisdiereigenaren heeft in het onderzoek aangegeven dat hun hond of kat last heeft van het vuurwerk. De meeste overlast voor huisdieren is de stress. Wij merken dat eigenaren zich goed voorbereiden op het vuurwerk en bijvoorbeeld extra opletten bij het uitlaten van hun trouwe viervoeter. Gelukkig houden eigenaren hun huisdier op veilige afstand en laat men de kat wat minder vaak naar buiten gaan. Een veel gehoorde preventieve maatregel is het harder zetten van de radio of televisie rond de jaarwisseling. Deze maatregel staat op nummer 1 in de Top 5.”

Middel uit de oude doos

Glaasje advocaat     
Naast het harder zetten van de radio of TV, geeft 11% van de eigenaren hun huisdier een pilletje om rustig te blijven. 10% verlaat het huis en zoekt een rustige plek op (bijv. een vakantiepark). Voor katten wordt er binnenshuis vaak een rustige verstopplek gecreëerd en 7% geeft extra aandacht aan de hond of kat (7%). Jensma: “Opvallend aan het onderzoek is dat er ook altijd nog een klein percentage huisdiereigenaren is die hun hond een glaasje advocaat geeft om hem rustig te houden. Dit is een middel uit de oude doos en raden wij vanuit dierenwelzijn uiteraard niet aan.”
Top 5
Hier onder de top vijf van de meest gebruikte preventieve maatregelen:
  1. Radio / TV harder (15%)
  2. Tabletjes / pilletjes (11%)
  3. Zoekt een rustige plek op (10%)
  4. Verstop plek (kat) (10%)
  5. Extra aandacht (7%)

Vuurwerkverbod
Reaal Dier & Zorg wil stress en overlast bij honden en katten zoveel mogelijk beperken. Hiervoor deed de verzekeraar eerder deze maand een onderzoek naar de invoering van een vuurwerkverbod voor particulieren. Hieruit bleek dat een meerderheid van de honden- en katteneigenaren (59%) hier voorstander van is. Een totaal vuurwerkverbod gaat huisdiereigenaar te ver, slechts 5% geeft aan dat ze daar voorstander van zijn. 54% van de respondenten geeft aan een vuurwerkverbod te willen voor particulieren, maar geen bezwaar te hebben tegen georganiseerd professioneel vuurwerk.

Het onderzoek van Reaal Dier & Zorg is gedaan onder 1.986 respondenten, en uitgevoerd door Peil.nl.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam