Warm, nat en veel wind voor vuurwerk tijdens jaarwisseling verwacht

oud, vuurwerk

Nederland – Het wordt dit jaar naar verwachting de warmste oud en nieuw sinds 2006. Toen kwam het kwik in de Bilt uit op 12,3 graden. Volgens de voorspellingen wordt het de jaarwisseling 11 graden op de Wadden, 13 graden in het midden van het land en 14 in het zuiden. Voor vuurwerk afsteken is de wind van belang.

Het weer over de hele dag

De dag begint onstuimig met langdurige regen en veel wind. De kans op wind en nattigheid is rond 00.00 uur met 60% in de kustprovincies en maar liefst 75% in het oosten het grootst. Er staat een zuidwestenwind die op zee hard kan zijn, met temperturen tussen de 8 en de 10 graden. Dat is hoger dan normaal.

Vuurwerk afsteken bij harde wind

De wind neemt in de loop van de nacht toe naar kracht 7. Dat is behoorlijk stevig en kan extra risico opleveren bij het afsteken van vuurwerk. Vooral vuurpijlen kunnen onverwachts reageren op de wind. Gebruik daarom altijd iets van een stevige fles gevuld met zand, of een pijp in de grond, om vuurpijlen in te zetten voor het afsteken. Dat maakt de kans op ongelukken het kleinste. Hou ook rekening met de wind. Blijf niet dichtbij staan, zodat u ruimte heeft een pijl te ontwijken als de wind er vat op krijgt.

Veiligheidsbril red vele ogen

Ieder jaar warden er weer veel slachtoffers met oogletsel in de ziekenhuizen opgevangen. Ogen zijn zeer gevoelig en letsel is vaak blijvend. Niet zelden raakt iemand blind aan één oog. Daarom blijven oogartsen en vuurwerkexperts er op hameren dat het dragen van een vuurwerkbril geen onzin is voor watjes, maar echt bittere noodzaak.

Nog meer veiligheid

Natuurlijk is het altijd verstandig om een veiligheidslont te gebruiken, bij het afsteken van vuurwerk. Tegenwoordig is het knalvuurwerk echter al zo krachtig dat gehoorbescherming wordt aangeraden.

Het weer voor nieuwjaarsdag

Op nieuwjaarsdag zijn er buien,  maar de zon breekt ook soms voorzichtig door en het wordt ongeveer 9 graden. De watertemperatuur tijdens de Nieuwjaarsduik zal tussen de 5 en 7 graden liggen.

 

 

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam