Proef van erfgoed in Koekelare

monumentendag

Koekelare – Koekelare laat de bezoekers op zondag 9 september tussen 10u en 18u tijdens Open Monumentendag op verschillende sites letterlijk en figuurlijk proeven van erfgoed. Zowel aan de Hovaeremolen, het Lange Max Museum, de Brouwrijsite (met Käthe Kollwitz Museum en Fransmansmuseum), Huis Proot als site Pyck (muziekacademie + archeologisch-historische kring Spaenhiers) is er picknickmogelijkheid voorzien én kunnen de mensen voor deze feesteditie (30 jaar OMD!) hun smaakpapillen aan een heuse test onderwerpen.

Het opzet is eenvoudig: neem je eigen gevulde picknickmand mee en vlei je neer aan een van de deelnemende sites. Iedere locatie biedt iets aan om dat mandje extra aan te vullen, zodat je tijdig de krachten terug kan aanvullen om een volgende erfgoedsite te bezoeken.

Contrast in smaken


Het gaat echter verder dan enkel de maag vullen, want naar aanleiding van 30 jaar Open Monumentendag zetten we de smaken van toen en die van nu in de kijker én het contrast tussen beiden.

Je hoeft dus echt geen Debacker of Soete, Coucke, Suykerbuyck of Zoetemelk te heten. Iedereen mag meegenieten op de Koekelaarse Open Monumentendag voor proevers. Hoe de lof der zoetheid ontstond, staat niet echt vast. Wel is geweten dat na je het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 kon proeven van de geneugten des levens.

Spring op of van de oldtimerbus


Voor wie wil is er ook een oldtimerbus met retrohostess, die je in ware hop on/hop off stijl naar de verschillende locaties brengt. Je staat op/af waar & wanneer je wil, want de bus rijdt constant van 10u tot 18u tussen de verschillende sites!

Figuurlijk proeven van erfgoed


Uiteraard is er nog heel wat meer te beleven op de verschillende open monumenten en proef je er ook figuurlijk van erfgoed:

  • De Hovaeremolen toont hoe deze bergmolen op vandaag nog steeds actief is als graan- en oliemolen. Een molenaar vertelt je ter plekke enkele leuke weetjes terwijl de molenwieken draaien! Je kunt er ook even verpozen op het gezellig terras.
  • Het Lange Max Museum is een voor de WOI-toerist niet te missen locatie met focus op de Duitse bezetting.

Een aardig voertuig brengt de bezoeker vanaf het museum op de wegen tot aan de Moerdijkbeek, waar verschillende gidsen elk een specifiek onderwerp belichten en je kennis laten maken met de omgeving.

De tijdelijke tentoonstelling ‘Oudstrijders uit Koekelare, Bovekerke en Zande, hun kleine geschiedenis in een grote oorlog’ opent het weekend nadien, op zaterdag 15 september.

  • Op de Brouwerijsite maak je kennis met de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz en haar zoon Peter, die vrijwel onmiddellijk na zijn aankomst aan het WOI-front sneuvelde. Het museum vertelt hoe Käthe in opstand komt tegen de oorlog én hoe ze het opneemt voor de minderbedeelden.

Daarnaast loop je er ook de Fransmans tegen het lijf: (West-)Vlamingen die vroeger naar Noord-Frankrijk trokken om er seizoenarbeid te doen op het veld. Bieten, chicorei, vlas… Harde handenarbeid met maar één doel voor ogen: weg uit de armoede! Kinderen kunnen bovendien samen met Louis en de Westhoek KD’s Jaek & Nink op ontdekkingstocht door het museum!

  • Huis Proot, een dokterswoning uit volle Belle Epoqueperiode, werd volledig gerestaureerd en doet op vandaag dienst als vergader- of tentoonstellingsruimte. In de tuin kan klein of groot zich uitleven op één van de vele volksspelen. Op de bovenste verdieping van het huis maak je tijdens een doorlopende Powerpointvoorstelling kennis met Koekelare in de tijd van toen!
  • Op site Pyck, een voormalig veevoeder- en kunstmestbedrijf met maalderijtoren, krijg je onder begeleiding van een vleugje muziek een kijkje in de lokalen van de muziekacademie en het unieke studie- en documentatiecentrum van de Spaenhiers. Kinderen kunnen zich bovendien uitleven in de karafan ‘Château’, die is ingericht met een troon, een prinsessenhoek en een ridderhoek. Verkleedkledij en tal van accessoires, boekjes… staan garant voor spelplezier!

Praktisch

Open Monumentendag vindt plaats op zondag 9 september 2018 van 10u tot 18u. Deelname aan deze activiteit is volledig gratis. Je kunt op gelijk welke site instappen.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam