Over Regio Online

Wat is Regio Online?

Regio Online is het grootste journalistieke vrijwilligersplatform van Nederland. Het is een media- en persinitiatief voor en door vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij zijn de grootste aanbieder van regionaal en lokaal nieuws met berichten uit heel Nederland. Dagelijks plaatsen onze vrijwilligers tientallen nieuwsberichten en maken zij eigen reportages.

Doelstelling

Regio Online heeft als doel om regionale en lokale journalistiek een serieus platform te geven en hiermee het belang ervan voor de samenleving te onderstrepen. Dit doen wij o.a. door op regionaal en lokaal niveau diverse ontwikkelingen en alle besluitvormers kritisch te volgen.

Waarom vrijwilligers?

Burgerjournalistiek is in onze huidige samenleving niet meer weg te denken. Iedereen met een smartphone kan opnamen maken en verslag doen van gebeurtenissen. Dit heeft echter ook een keerzijde, waardoor ongecontroleerde en ongefundeerde berichten verschijnen. Met name in verslaggeving van ongevallen en 112-meldingen wordt dan onvoldoende rekening gehouden met de belangen en privacy van slachtoffers en hulpverleners. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor betrokkenen en naasten.

Getraind, gecontroleerd en gestructureerd

Regio Online traint haar vrijwilligers in het doen van verslaggeving, zoals het toepassen van hoor en wederhoor, controleert haar bronnen en stelt strikte regels over het vastleggen van beeld- en geluidsmateriaal. Zo trainen wij onze vrijwilligers om bij verslaglegging van incidenten altijd de ruimte te geven aan hulpverleners en/of indien nodig eerst zelf hulp te verlenen. Foto en videomateriaal mag geen opnamen van slachtoffers bevatten of direct aan hen te herleiden voorwerpen. Dit is een ethische keuze en voorwaarde van Regio Online.

Geen vervanging geschoolde journalisten

Door het toepassen van hoor en wederhoor willen wij ongefundeerde verhalen en ‘nepnieuws’ zo goed als mogelijk uitsluiten. De vrijwillige journalisten van Regio Online zijn dus getrainde verslaggevers, maar niet per definitie als journalist geschoold. Wij richten ons dan ook met name op het publiceren van aan de redactie toegezonden persberichten van gemeenten, de overheid, politie, bedrijven, organisaties en lokale of regionale initiatieven. Waar mogelijk doen wij aan eigen verslaglegging. Regio Online wil hiermee een gestructureerde aanvulling zijn op de journalistiek in het lokale en regionale nieuws en geen vervanging van bestaande en geschoolde, commerciële media.

Herkenbaarheid en verantwoording

Onze vrijwillige journalisten zijn herkenbaar aan een door Regio Online verstrekte perskaart. Bij twijfel kunt u onze redactie bellen ter controle op 0180 – 68 44 24. Regio Online hanteert een Privacybeleid dat voldoet aan de nieuwste AVG-normen. Lees ook onze Algemene Voorwaarden en Disclaimer.

Onze hoofdredactie

 • Egbert van den Bosch – Eindredacteur
 • Richard Luthart – Hoofdredacteur
 • Joke Rietveld – redacteur en fotograaf
 • Wesley Weijers – redacteur en fotograaf
 • Mike Spinhoven – redacteur en fotograaf
 • Perry Brouwers – redacteur en fotograaf
 • Stefan Gravesteijn – redacteur en fotograaf
 • Boas Bosschaart – redacteur en fotograaf

Woordvoerder

 • Jeffrey Groen – Woordvoerder Regio Online
  JGroen@regioonline.nl – 0180-684424

0180-684424

Bereikbaar:

Maandag t/m Vrijdag 9.00 – 18:00 uur

Persberichten

Uw persberichten, liefst voorzien van beeldmateriaal, kunt u richten aan onze redactie via redactie@regioonline.nl. Vermeld bij het meezenden van beeldmateriaal altijd dat wij dit materiaal bij het aangeleverde persbericht rechtenvrij mogen gebruiken of met toestemming en vermelding van eventuele auteursrechthebbende(n).

Journalistiek vrijwilliger worden?

Bel ons dan tijdens kantooruren.

* Raadpleeg ons privacybeleid voordat u informatie aan ons verstrekt