Molenstichting zoekt versterking

Alblasserwaard – Molenstichting Simav heeft moeite met het vinden van mensen die zitting willen nemen in het bestuur en in de technische commissie. secretaris Henk Bovekerk, die eind dit jaar zelf afzwaait zegt ,,De aanwas van vrijwilligers is te beperkt”.

Molenstichting

Aan vrijwillige molenaars geen gebrek, er is zelfs een wachtlijst, aldus Bovekerk. Het knelpunt zit bij het bestuur en ook bij de technische commissie die het bestuur adviseert over het onderhoud van de 33 molens die Simav in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden beheert. ,,Momenteel komen we een bestuurslid tekort en eind dit jaar moet ook voor mij een vervanger zijn gevonden. Ik ben 75, het jongste bestuurslid is 68. De aanwas van nieuwe mensen is echt te beperkt. Gelet op mijn leeftijd wordt het voor mij tijd om na vijftien jaar het stokje over te dragen.”

Voor de technische commissie zoekt Simav mensen met een technische achtergrond die weten hoe een molen in elkaar steekt en kunnen adviseren over het onderhoud. ,,Als we dit niet meer door vrijwilligers kunnen laten doen, komt er misschien een moment dat we betaalde professionals moeten gaan inhuren”, aldus Bovekerk. ,,Iedere euro die we daaraan besteden, kunnen we niet aan de molens besteden.”

Kurk
Volgens Bovekerk is het gebrek aan vrijwilligers een trend in de maatschappij. ,,Mensen werken tegenwoordig langer door en hebben dus minder vrije tijd. En als ze vrij hebben, zijn er nog zoveel andere dingen die ze kunnen doen. Een zorgelijke ontwikkeling, want vrijwilligers zijn de kurk waarop een stichting als de onze drijft.”

Simav gaat onderzoeken of werkzoekenden met behoud van een uitkering voor de stichting aan de slag kunnen gaan. Werk is er genoeg bij Simav. Sinds 1 januari is het beheer van de vier Gorcumse molens aan stichting overgedragen. Het gaat om twee wipwatermolens en om korenmolens De Hoop en Nooit Volmaakt, volgens Bovekerk ‘de juwelen van Gorcum’. ,,Wij zouden graag zien dat deze molens in de toekomst vaker door het publiek kunnen worden bezocht. Ze zijn van de gemeenschap, dus de gemeenschap moet er ook van kunnen genieten.”

Als er voldoende budget is, start Simav in de zomer met de restauratie van de Souburghse Molen in Alblasserdam. De stichting stelt meer geld nodig te hebben dan de 10.000 euro per molen per jaar die ze aan overheidssubsidie ontvangt. ,,We kunnen werkzaamheden soms uitstellen, maar uiteindelijk moet noodzakelijk onderhoud een keer gedaan worden”, zegt Bovekerk.

 

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam