Home Regio Alblasserwaard Pastorie aangewezen als gemeentelijk monument

Pastorie aangewezen als gemeentelijk monument

Alblasserdam – De pastorie aan Cortgene 6 is sinds kort een gemeentelijk monument. Het schildje dat bij deze status hoort werd onlangs aan de gevel bevestigd. Het aantal gemeentelijke monumenten staat nu op 25.

Vlaamse voorgevel

Met hulp van de Historische Vereniging en de Erfgoedcommissie zijn de kwaliteiten van het pand in beeld gebracht. Het huis, volgens de gevelsteen gebouwd in 1882, heeft een fraaie zogenoemde Vlaamse voorgevel die het pand status geeft. De deskundigen roemen ook het lijstwerk dat in stuc is gemaakt en het ijzeren hek dat de voortuin scheidt van het trottoir. De Protestantse Gemeente Alblasserdam, eigenaar van de pastorie, heeft aan dit besluit haar medewerking verleend en wil de pastorie graag in deze staat behouden.

De Hervormde kerk (Cortgene 8) is een kruiskerk met een deels ingebouwde toren met achtzijdige opbouw en spits. Deze kerk werd in 1899 buitendijks gebouwd naar een ontwerp met neogotische elementen van A. van Nugteren, ter plaatse van een voorganger uit 1854.
De kerk is gerestaureerd in 2004. De voormalige pastorie (Cortgene 6) dateert uit 1882 en is uitgevoerd in eclectische vormen.

Erfgoed beschermen

De gemeente vindt het belangrijk om het cultureel erfgoed te beschermen.

Veel bijzondere gebouwen binnen het beschermde dorpsgezicht zijn aangewezen als beeldbepalend pand. Als een pand voldoende kwaliteiten heeft, kan de gemeente het aanwijzen als gemeentelijk monument.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Laatste nieuws

Voorkeur zonneakkers rond landingsbanen Schiphol

Haarlemmermeer - De gemeente Haarlemmermeer wil zoveel mogelijk inzetten op zonnepanelen op daken, maar wil ook een gebied aanwijzen dat de...

Geld gevonden voor damwanden jachthaven Winschoten

Winschoten - De houten damwanden van de jachthaven in Winschoten zijn nodig aan vervanging toe. De huidige wanden zijn aangebracht...

Eerste inwoner van Krimpen overleden aan coronavirus

Krimpen aan den IJssel - Zojuist is bekend geworden dat dit weekend de eerste inwoner van Krimpen aan den IJssel is...

Meedenkersnetwerk wijst de weg en een luisterend oor

Hillegom, Lisse, Teylingen - Inwoners van Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk kunnen gebruikmaken van het nieuwe Meedenkersnetwerk. Dit is een netwerk...

HorecaTegoed gelanceerd voor gift aan jouw favoriete horecagelegenheid

Help jouw favoriete horecagelegenheid - Foto: © Bar Baarsch Amsterdam Amsterdam - Om de horeca een hart onder...