Home Regio Alkmaar Nieuwe huisvuilwagens met grijparm aan zijkant in Heiloo

Nieuwe huisvuilwagens met grijparm aan zijkant in Heiloo

Heiloo – Halverwege 2020 haalt gemeente Heiloo met nieuwe huisvuilwagens het huishoudelijk afval op. De nieuwe wagens hebben aan de zijkant een grijparm die de rolcontainer oppakt en weer neerzet. Dit betekent dat de containers anders aan de weg gezet moeten worden: naast elkaar en soms op een ander plek. Over deze plekken heeft het college op 25 februari 2020 een ontwerpbesluit genomen

Nieuwe en bredere clusterplaatsen

Rolcontainers staan dus straks naast elkaar bij de clusterplaats (verzamelplek containers). Het kan zijn dat er daardoor meer ruimte of een andere clusterplaats nodig is. Bij het bepalen van een nieuwe clusterplaats is goed gekeken naar zaken als veiligheid, bereikbaarheid, loopafstand en het voorkomen van hinder. Deze inzamelmethode voldoet beter aan de wet voor goede arbeidsomstandigheden (Arbo). Door de grijparm aan de zijkant van de huisvuilwagens, hoeven medewerkers niet langer zware containers te verrijden. De mechanische arm pakt de container op en zet deze weer neer.

Voorbeeld van vuilniswagen met zijbelading

Planning en proces huisvuilwagens

De nieuwe clusterplaatsen voor containers zijn bepaald aan de hand van door het college vastgestelde criteria. Inwoners die in laagbouw wonen, krijgen deze week een brief met plattegrond van de clusterplaatsen. Voor velen verandert er niets, voor sommigen betekent het dat ze de container op een andere plek aan de weg moeten zetten. Als dit een probleem geeft, kan een inwoner een zienswijze indienen. Dit kan tussen 27 februari 2020 en 11 april 2020. Daarna wordt opnieuw gekeken naar alle plekken en mogelijke aanpassingen verwerkt. Uiteindelijk neemt het college van burgermeesters en wethouders een definitief besluit in het tweede kwartaal van 2020.

Nieuwe aanbiedplaatsen

Inwoners die vragen of bedenkingen hebben over hun clusterplaats, zijn welkom tijdens één van de informatiebijeenkomsten of spreekuren:

  • Maandag 16 maart van 19.00 tot 20.30 uur in de Ter Coulsterkerk (Holleweg 111) voor inwoners van Heiloo-West en stationsomgeving.
  • Woensdag 18 maart van 19.00 tot 20.30 uur in de Witte Kerk (Raadhuisweg 32) voor inwoners van Heiloo Noord-West, Heiloo-Midden en Blockhovepark.
  • Maandag 23 maart van 19.00 tot 20.30 uur in Fletcher Hotel Heiloo (Kennemerstraatweg 425) voor inwoners van Ypestein.
  • Woensdag 25 maart van 16.00 tot 17.00 uur in gemeentehuis Heiloo (Raadhuisplein 1)
  • Vrijdag 27 maart van 11.00 tot 12.00 uur in gemeentehuis Heiloo (Raadhuisplein 1)

Grondstoffenplan

De introductie van zijbelading is onderdeel van het medio 2019 door de raad vastgestelde Grondstoffenplan 2019-2025. Wethouder Rob Opdam: “Heiloo heeft de ambitie uitgesproken dat zij gaat voor minder restafval. Van 214 kilo willen wij terug naar 30 kilo restafval per inwoner per jaar in 2025. Als we in Heiloo alle plastic, papier en groente- en tuinafval apart houden dan gaat het zeker lukken om onze doelstelling te halen. Als het in ruim 100 andere gemeenten kan, moet het in Heiloo zeker ook lukken! Bovendien scheelt het enorm in de kosten, want afvoeren en verbranden van restafval wordt vanwege rijksheffingen fors duurder voor gemeenten en hun inwoners.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Week van de Groene Tuin in Dordrecht

Dordrecht - Van 7 april tot en met Tweede Paasdag (13 april) is de Week van de Groene Tuin. Het is...

Nederzettingen uit IJzer- en Bronstijd gevonden in Houten

Houten - De gemeente Houten wil in Houten Zuid, ten zuiden van de warmtekrachtcentrale aan de Raaigras, woningen bouwen. Dit terrein...

Ondanks waarschuwingen en corona toch 5G in Nederland

Binnenland - Nu iedereen afgeleid is vanwege de coronacrisis, komen er berichten van verontruste mensen die antennes voor 5G geplaatst zien...

Pasen: digitaal paaseitjes zoeken op website Tiel Beweegt

Tiel - Ook met Pasen is het heel belangrijk om thuis te blijven. Maar hoe doen we dat dan met paaseitjes...

Reactie Grapperhaus en Bruls op naleving corona maatregelen

Nederland - Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls kijken samen terug op een relatief rustig verlopen weekend....