Home Regio Alkmaar Oud appelras herleeft met terugkeer Schager Rood

Oud appelras herleeft met terugkeer Schager Rood

Schagen – Schagen is weer een icoon rijker! Dinsdag 10 december plantte wethouder Hans Heddes samen met medewerkers van het Regius College en Peter Groenveld van de Historische Vereniging e.o. de eerste van 9 Schager Rood appelbomen. Dit appelras is kenmerkend voor de vele boomgaarden die Schagen rijk was in de 16e en 17e eeuw. In die tijd waren langs alle toegangswegen naar de stad boomgaarden te vinden.

Schager Rood verdween voor wijk Groeneweg

De appel werd waarschijnlijk geteeld tot de laatste exemplaren bij de aanleg van de wijk Groeneweg verdwenen. Nu keert dit bijzondere appeltje dus weer terug naar Schagen. Wethouder Hans Heddes: “In de aankomende jaren planten wij nog veel meer Schager Rood appelbomen terug.”

Toch niet uitgestorven

De Schager rood appel werd verloren gewaand. Gelukkig werden dankzij speurwerk van de Pomologische Vereniging Noord-Holland nog enkele exemplaren gevonden. De vereniging is daar mee aan de slag gegaan en heeft weer nieuwe bomen opgekweekt. Dit jaar plant de gemeente 7 bomen bij het Regius College en ook bij het wijkgebouw in de Groeneweg komen 2 Schager Rood appelbomen terug.

Eetbaar Rood

Hoewel de boom in de 17e eeuw zeer geroemd werd is het toch niet echt een lekkere appel. Het is een friszure appel die heel geschikt is om mee te koken, maar ook uit de hand gegeten kan worden. De appel bloeit laat in het jaar en ook een oude boom geeft nog veel appels.

Historische vereniging

“Wat een feestje zou het zijn als in onze tuinen de appelbomen terugkeren waar Schagen ooit zo befaamd om was,” zegt Peter Groenveld van de Historische Vereniging Schagen e.o.. Deze aanplant is dan ook een samenwerking tussen de gemeente Schagen en de Historische vereniging Schagen e.o.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Laatste nieuws

Voorkeur zonneakkers rond landingsbanen Schiphol

Haarlemmermeer - De gemeente Haarlemmermeer wil zoveel mogelijk inzetten op zonnepanelen op daken, maar wil ook een gebied aanwijzen dat de...

Geld gevonden voor damwanden jachthaven Winschoten

Winschoten - De houten damwanden van de jachthaven in Winschoten zijn nodig aan vervanging toe. De huidige wanden zijn aangebracht...

Eerste inwoner van Krimpen overleden aan coronavirus

Krimpen aan den IJssel - Zojuist is bekend geworden dat dit weekend de eerste inwoner van Krimpen aan den IJssel is...

Meedenkersnetwerk wijst de weg en een luisterend oor

Hillegom, Lisse, Teylingen - Inwoners van Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk kunnen gebruikmaken van het nieuwe Meedenkersnetwerk. Dit is een netwerk...

HorecaTegoed gelanceerd voor gift aan jouw favoriete horecagelegenheid

Help jouw favoriete horecagelegenheid - Foto: © Bar Baarsch Amsterdam Amsterdam - Om de horeca een hart onder...