Overdracht archeologische vondsten in Heiloo aan Huis van Hilde

Heiloo
Schoolkinderen doen archeologisch onderzoek. Foto: ©Gemeente Heiloo

Heiloo – In september 2015 hebben kinderen uit groep 7 en 8 van alle basisscholen in Heiloo archeologisch onderzoek verricht in het gebied achter de bowlingbaan aan de Kennemerstraatweg in Heiloo. Samen met vrijwilligers van de Stichting Badhuhenna en een professionele archeoloog hebben ze in 2015 de grond nauwkeurig onderzocht met schep en troffel.

Sporen en vondsten uit de Romeinse tijd en vroege middeleeuwen kwamen toen aan het licht. Kinderen van de Paulusschool ontdekten een stukje metaal op de 1e dag! Een tweede stuk kwam op de laatste dag van het onderzoek naar boven, deze keer ontdekt door kinderen van basisschool de Duif. De twee fragmenten van brons bleken afkomstig van een armband uit de Romeinse tijd (circa tweede eeuw na Christus). De vondsten zijn vervolgens schoongemaakt en is er verder onderzoek naar verricht. Het sieraad is elders gemaakt en was een kostbaar bezit voor de toenmalige eigenaar. Het is dan ook een groot raadsel hoe deze armband in de bodem is terecht gekomen.

Schoolkinderen dragen armband over aan Huis van Hilde

Het bijzondere bronzen voorwerp wordt door de kinderen – die nu op de middelbare school zitten – overgedragen aan het archeologisch depot voor bodemvondsten: het Huis van Hilde in Castricum. Hier kunnen toekomstige bezoekers van het Huis van Hilde binnenkort persoonlijk de vondst uit Heiloo bewonderen.

De Gemeente Heiloo investeert veel in erfgoed en archeologie en betrekt ook graag de bewoners en kinderen van Heiloo hierbij.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam