Raadzaal Schagen feestelijk geopend tijdens viering 100 jaar Kiesrecht

raadzaal
Opening Raadzaal

Schagen – Vele inwoners hebben een kijkje genomen in de vernieuwde raadzaal. Tijdens de ‘open dag’ op zaterdag 21 september  in het gemeentehuis aan de Laan 19 in Schagen. De opening begon met een toespraak van literatuurhistoricus Herman Pleij tot 100 genodigden uit dorpen en stad van gemeente Schagen.

Geschiedenis Kiesrecht in raadzaal

Pleij sprak niet alleen over het verleden, maar vooral ook over hoe zaken tot in het heden doorwerken. In 1919 kwam -mede dankzij strijd van de Schager afdeling voor Vrouwenkiesrecht- het Algemeen Kiesrecht in ons land. “Zowel toen als nu zie je tot je verbazing dat juist vrouwen zich verzetten tegen verandering. ‘De vrouw hoort in het gezin’ is de kreet waarmee veel vrouwen op hun geweten werd gespeeld. Die keiharde rolverdeling heeft opvallend lang geduurd,” zei Pleij. Hij trok die lijn door naar het heden, pas nu heeft het bedrijfsleven zich achter 30% vrouwen aan de top geschaard. “Dat gaat heel ver, want als er geen geschikte vrouw komt, dan nemen ze niemand.”

Waarde lokale democratie

Tussen 12.00 en 14.00 uur was iedereen welkom in het gemeentehuis. De raadzaal, enkele items over 100 jaar Kiesrecht en de kunst in het gemeentehuis waren te bezichtigen. Deze combinatie bood een kans om aan de inwoners de waarde te laten zien van de lokale democratie, waarin ieders stem even zwaar meetelt. In de raadzaal vergaderen de 29 leden van de gemeenteraad. Meestal in de avonduren. De verbouwing heeft plaatsgevonden om de raadzaal ook overdag te kunnen benutten. Nu zijn er 32 werkplekken gerealiseerd voor de gemeentelijke medewerkers. Meer informatie over de geschiedenis van het algemeen kiesrecht vindt u op de speciale website ikviermijnstem.nl. Daar staan de activiteiten die tijdens dit feestjaar landelijk georganiseerd worden.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam