Schapen in plaats van maaimachine in Uitgeest

Maaimachine
Schaapskudde als maaimachine in Uitgeest - Foto: gemeente Uitgeest

Uitgeest – Je kunt natuurlijk het gras kort houden met een maaimachine, maar het kan ook op een natuurlijke manier: met schapen. In Uitgeest is deze zomer een schapenkudde te zien. Donderdag komt de kudde naar Uitgeest.

Maaimachine op vier poten

Een kudde van zon 250 schapen gaat grazen langs onder meer de Wiekenlaan, Geesterweg, Anna van Renesselaan, Kleis, Haverkamplaan en Waldijk. De herder werkt volgens een begrazingsschema. Minstens een keer per dag krijgen de schapen een nieuw vak, omheind door flexibele rasters. Zo ‘bewegen’ de schapen langzaam door een gebied. Speciaal getrainde border collies helpen de schaapsherder bij het verplaatsen van de kudde.

Biodiversiteit door ‘maaimachine’

Een schaapskudde graast geleidelijk en komt drie keer per seizoen op dezelfde plek. Tussentijds zijn er rustperioden. Drie keer grazen zorgt ervoor dat de vegetatie lager blijft en het landschap open is. Door de schapen komen meer voedingstoffen beschikbaar voor planten, die daardoor beter en vaker bloeien. Dat is weer goed voor het insectenleven.

Schapen eten ook onkruid

Schapen eten ook ongewenste soorten zoals distel en berenklauw. Er zijn dan geen bestrijdingsmiddelen nodig. Verder nemen de schapen zaden mee in de wol en tussen de hoeven. De schaapskudde verspreidt zo zaden en ook dat is goed voor het plantenleven in de gemeente.

Circulair

Landschapsbeheer Rinnegom fermenteert de mest van de schapen tot Bokashi, dit wordt weer terug gebracht op de weilanden. Bokashi is een CO2 neutrale methode om mest om te vormen tot bodemverbeteraar. De kudde is van de schaapskooi van Bergen. Wie meer wil weten kan terecht bij de herder of www.schaapskooi-bergen.nl.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam