10.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Uitgebreide bewonersparticipatie als bouwstenen bestemmingsplan buitengebied

Heiloo – De gemeente Heiloo start met de voorbereidingen voor een nieuw bestemmingsplan buitengebied. We willen daarbij graag weten van bewoners en gebruikers wat zij van landschappelijke of cultuurhistorische waarde vinden in dit gebied. Wat moet behouden blijven of mag meer aandacht krijgen? Denk aan kleinere objecten als een grenspaal of een eeuwenoude stolpboerderij, maar ook aan Het Die, een restant van een krekenstelsel dat vroeger door de gemeente stroomde. En wat te denken van structuren als die van de Heilooër strandwal? Woensdagavond 16 mei start het participatietraject met een bijeenkomst in het OLV ter Nood.

 

Inwoners mogen meebepalen

De gemeente wil inwoners en ondernemers uitgebreid uitvragen over wat zij van cultuurhistorische waarde vinden en hen mee laten bepalen welke waarden een plek zouden moeten krijgen in het nieuwe bestemmingsplan. Zo kan de gemeente in de toekomst nieuwe ontwikkelingen toetsen aan deze waarden.

Startbijeenkomst 16 mei

Inwoners die willen meedenken zijn van harte welkom op woensdagavond 16 mei van 20.15 uur tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30) in het OLV ter Nood aan de Hoogeweg 65 te Heiloo. Die avond wordt het proces toegelicht en geeft Landschap Noord-Holland een korte presentatie over de landschappelijke ontwikkeling van de gemeente. Aanwezigen kunnen aangeven wat zij van waarde vinden en waar er volgens hen echt iets moet gebeuren – of niet.

 

Fietstocht 26 mei

Aan de hand van de input die is verzameld tijdens de startbijeenkomst wordt er op 26 mei een fietstocht door het buitengebied georganiseerd. De tocht start om 11:00 uur vanaf het OLV ter Nood en duurt tot 13:00 uur. We staan dan als groep stil bij wat er ter plekke van waarde wordt geacht en/of zou kunnen gebeuren.

Slotbijeenkomst 11 juli

Op 11 juli is de slotbijeenkomst op een nader te bepalen locatie in Heiloo voor alle betrokkenen en deelnemers. Op deze avond worden de resultaten gepresenteerd en is er mogelijkheid tot discussie, waarna de definitieve rapportage wordt opgesteld.

En hoe verder…

De resultaten van het proces worden na de zomer aangeboden aan het gemeentebestuur. De resultaten worden gebruikt voor het opstellen van het bestemmingsplan dat naar verwachting eind 2019 wordt vastgesteld door de gemeenteraad. De resultaten worden ook meegenomen in de omgevingsvisies die voor de BUCH gemeenten worden opgesteld.

‘Gewaardeerd landschap’

De gemeente werkt samen met Landschap Noord-Holland aan het participatietraject voor het bestemmingsplan. Het participatietraject is een pilot binnen het landelijk project ‘Gewaardeerd landschap’ dat door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is gefinancierd. Naast Heiloo worden in Leudal (Limburg), Wierden (Overijssel) en Ruinerwold (De Wolden, Drenthe) vergelijkbare pilots uitgevoerd. Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein werken ook mee en maken een verslag. De resultaten moeten inzicht opleveren in hoe bewonersparticipatie verankerd kan worden bij het opstellen van Omgevingsvisies, een belangrijk instrument in de Omgevingswet die in 2021 van kracht wordt. Eind 2018 wordt in een landelijk symposium het project afgesloten. Heiloo zal dan ook besproken worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio