Home Regio Almelo 75 jaar vrijheid: activiteiten Museum en Bibliotheek

75 jaar vrijheid: activiteiten Museum en Bibliotheek

Vriezenveen – In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding en vrijheid en herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

In het kader hiervan organiseren Het Historisch Museum Vriezenveen en De Bibliotheek Twenterand tussen 2 april en 9 mei een aantal activiteiten.

Expositie in de bibliotheek in Vriezenveen

In de bibliotheek in Vriezenveen wordt een expositie samengesteld over Vriezenveen en haar bevolking in de oorlogsjaren. Hierbij worden materiaal van uit het Historisch Museum en informatieve boeken vanuit de bibliotheek tentoongesteld. Dit alles wordt aangevuld met tekeningen, verhalen, gedichten en werkstukken van leerlingen van de basisscholen in Vriezenveen. Deels gemaakt tijdens een bezoek aan het museum en deels speciaal gemaakt voor de viering van 75 jaar vrijheid.

De expositie is ingedeeld rond verschillende thema’s. Met veel informatie en foto’s over de bezetting en het verzet, over de bevrijding en aandacht voor de jaarlijkse herdenking en de monumenten in Twenterand.  Daarnaast is er een doorlopende vertoning van de film Civil Courage over de overval op de Nederlandse Bank in Almelo in november 1944 en een doorlopende presentatie met foto’s van de Tweede Wereldoorlog en bevrijding in Vriezenveen.

De officiële opening van de expositie is op donderdag 2 april om 11.00 uur door Annelies van der Kolk, burgemeester in de gemeente Twenterand met hulp van een aantal basisschoolleerlingen. Tot zaterdag 9 mei is iedereen van harte welkom tijdens de openingsuren in de bibliotheek Vriezenveen om de expositie te bezoeken.

Expositie in Kulturhus De Klaampe in Westerhaar

De expositie over Westerhaar in de oorlogsjaren is ook samengesteld met materiaal vanuit het Historisch Museum Vriezenveen en wordt aangevuld met werkstukken van basisschoolleerlingen uit Westerhaar. Aan bod komen de verhalen rondom Kamp Erika, de verzetsstrijders in Westerhaar en het monument. Deze tentoonstelling is gedurende de openingstijden van De Klaampe te bezichtigen.

Wandeltocht langs monumenten

De deelnemers aan de wandeltocht komen langs de monumenten van de Tweede Wereldoorlog in het centrum van Vriezenveen. Onder andere de Stolpersteine en het monument op het Manitobaplein zijn onderdeel van de route. Tijdens de wandeling zal een gids van het Historisch Museum de monumenten en historische plekken toelichten.

Deze wandeling met gids voor alle inwoners is gepland op vrijdag 3 april 2020 om 13.30 uur en op zaterdag 11 april om 10.00 uur. Halverwege de wandeling is in de bibliotheek een gratis kopje koffie/thee voor de wandelaars verkrijgbaar. Verzamelpunt voor de start is het groene veld tussen de HEMA en bakkerij De Kraaij aan het Westeinde. Iedereen is welkom om mee te wandelen.

Aanmelding voor deelname graag vooraf bij bibliotheek Vriezenveen (Jonkerlaan 4) of via de website www.bibliotheektwenterand/agenda

Naast bovenstaande datum voor alle wandelaars worden ook rolstoelwandelingen met een gids langs de monumenten gepland in samenwerking met Woon- en zorgcentrum De Vriezenhof en zorglocatie De Weemelanden.

Voorstelling voor basisscholen

De voorstelling ‘Wie niet weg is wordt gezien’ vertelt het oorlogsverhaal van Bert en zijn Joodse familie en vooral dus zijn eigen verhaal als kind van Joodse onderduikers. Niet alleen de oorlog zelf, maar ook de tijd er na wordt op een indringende manier belicht. Hoe voelt het als je ouders een oorlog hebben meegemaakt? Hoe voelt het als je moeder opeens wordt opgenomen, omdat ze niet meer verder kan? Maar ook: hoe voelt de bevrijding?

Meer dan 350 leerlingen uit  groep 7 en 8 van diverse basisscholen in Twenterand bezoeken deze voorstelling op 19 maart in CCK2 in Vriezenveen. Een bijbehorende lesbrief bereidt de leerlingen voor op deze voorstelling.

Meer informatie over alle activiteiten is te verkrijgen bij de bibliotheek Twenterand en Het Historisch Museum in Vriezenveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Reconstructie Slotenbuurt in Zegveld gereed

Zegveld - De werkzaamheden in de Slotenbuurt in Zegveld zijn afgerond. Ondanks een flinke tegenvaller halverwege 2019, waarbij een onvoorzien dikke...

Algeheel verbod Goeree-Overflakkee recreatief verblijf

Goeree-Overflakkee - Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman heeft besloten om een algeheel verbod in te stellen op recreatief verblijf op campings, recreatieparken en...

Capelse huiseigenaren krijgen 90 euro cadeau voor energiebesparing

Capelle aan den IJssel, 7 april 2020 - De gemeente gaat Capelse huiseigenaren helpen om te besparen op de energierekening. Met...

Kroeg in Nijmegen open ondanks coronaregels

Nijmegen – Ondanks de coronamaatregelen was op de nacht van dinsdag op woensdag een kroeg open in Nijmegen. 22 bezoekers waren...

Proefopstelling naar groene kademuren Nieuwe Mark

Breda - De gemeente Breda wil met een proefopstelling beginnen met de muren en de kades van de Nieuwe Mark vergroenen...