14 C
De Bilt
vrijdag, 29 maart 2024

De Klimaatatlas brengt effecten klimaat voor Twente in kaart

Twente – Het klimaat verandert, daardoor komen steeds vaker extreme weersomstandigheden voor zoals droge zomers en grote hoeveelheden neerslag in één keer. Om goed voorbereid te zijn op deze toekomstige weersomstandigheden is er in Twente een klimaatatlas samengesteld. Deze atlas brengt de verwachte klimaateffecten voor 2050 op het gebied van wateroverlast, overstroming, droogte en hitte in kaart. Op basis hiervan gaan gemeenten samen met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen in hun gebied aan de slag om ervoor te zorgen dat Twente in de toekomst bestand is tegen deze weersextremen. Wethouder Roel Koster ziet de atlas als het begin van een gesprek met de betrokkenen in Twenterand: “Met de klimaatatlas in de hand, gaan we in gesprek met bedrijven en inwoners over welke risico’s we acceptabel vinden en welke maatregelen we in ieder geval moeten nemen.”

Klimaatatlas

De klimaatatlas maakt tot op perceel niveau de mogelijke effecten van klimaatverandering inzichtelijk. Het is belangrijk om dit goed in kaart te brengen omdat dan duidelijk wordt waar het risico op overlast het grootst is. Het aanbrengen van prioriteiten gebeurt dus op basis van gesprekken met inwoners en bedrijven, waarmee begin volgend jaar wordt begonnen. Vervolgens wordt er een actieplan opgesteld waarin de gemeente samen met de inwoners en organisaties afspreekt welke knelpunten er aangepakt worden en wie wat doet.

Gezamenlijke aanpak

In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie 2018 is gezamenlijk door gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk de ambitie vastgelegd dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust is ingericht. Het opstellen van een Klimaatatlas komt ook uit dat Deltaplan. Een gezamenlijke aanpak daarin is noodzakelijk. Gemeente, waterschap Vechtstromen, provincie Overijssel, inwoners, bedrijven en andere organisaties; allemaal moeten ze in actie komen. Inwoners kunnen bijvoorbeeld hun tuin vergroenen en hun daken afkoppelen van de regenpijp van het riool. Iedereen moet een steentje bijdragen om uiteindelijk samen bestand te zijn tegen toekomstige weersextremen. 

Storymap en klimaatatlas

De achtergronden van klimaatverandering, de gevolgen die dat voor Twenterand kan hebben en de Klimaatatlas zelf kunt u vinden op www.twenterand.nl/klimaatatlas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio