Tot 24 maanden cel geëist voor handel in professioneel vuurwerk

werkstraffen, verkrachting
Vrouwe Justitia - Foto: © Politie.nl

Almelo-Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Almelo gevangenisstraffen tot 24 maanden geëist tegen twee verdachten. Het Openbaar Ministerie verdenkt beide mannen van het voorhanden hebben en afleveren van professioneel vuurwerk aan particulieren in Nederland.

Onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek was een melding bij Meld Misdaad Anoniem. Na gedegen vooronderzoek werd er 1500 kg zwaar vuurwerk aangetroffen in een garagebox van de verdachten in Duitsland. Beide mannen hadden het vuurwerk gekocht, daar opgeslagen en stelden het aan particulieren in Nederland ter beschikking. Hierbij bleek sprake van nauwe en bewuste samenwerking. Ze huurden de garagebox samen en hadden beiden een sleutel. Ze haalden voor elkaar en ook samen vuurwerk op in het buitenland, sloegen dat op in de garagebox en verkochten het vanuit daar, ook voor elkaar.

Ernst van de feiten

Verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan het voorhanden hebben van een grote hoeveelheid professioneel vuurwerk zonder over gespecialiseerde kennis te beschikken. Het vuurwerk was opgeslagen in een garagebox op een bedrijfsterrein, zonder dat voorzieningen waren getroffen die noodzakelijk zijn voor de opslag van dergelijk gevaarlijke goederen. De risico’s die dat met zich meebrengt zijn algemeen bekend.

Het professionele vuurwerk was bestemd voor de illegale handel en is daarmee in handen gekomen van particulieren zonder de vereiste papieren. Het afsteken van dergelijk vuurwerk brengt enorme risico’s met zich mee, zowel voor de degene die het vuurwerk afsteekt als voor de omstanders. Dit vuurwerk is bestemd voor gebruik door professionals en bij afsteken moet het publiek op veilige afstand staan. Ieder jaar opnieuw komen rond de jaarwisseling verhalen in het nieuws over mensen, die de rest van hun leven een vinger, hand of oog moeten missen. Professioneel vuurwerk is immers niet alleen brandgevaarlijk, maar brengt bij ontbranding en ontploffing ook enorme risico’s met zich mee.

Reden om zwaar te straffen en om door middel van wetgeving  te voorkomen dat dergelijk zwaar vuurwerk in handen komt van particulieren.

Strafmaat

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden met aftrek van de voorlopige hechtenis, een geldboete van € 6.225,36 en de ten uitvoerlegging van een eerder door de rechter opgelegde gevangenisstraf van 3 maanden is volgens de officier van justitie voor verdachte E. dan ook op zijn plaats.

Verdachte S. hoorde een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met aftrek van de voorlopige hechtenis tegen zich eisen.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam