Archeologische vondst deel kipkar aan de Asschatterweg in Leusden

kipkar
Overdracht as van een Kipkar in Leusden - Foto: © gemeente Leusden

Leusden – Bij graafwerkzaamheden aan de Asschatterweg is de as van een kipkar gevonden. Wethouder Vos heeft deze overgedragen aan de Stichting Grebbelinie. Kipkarren werden gebruikt bij de aanleg van het Valleikanaal in 1937.

Geschiedenis

In 1933 heeft een staatscommissie een afwateringsplan voor De Vallei gemaakt. Doelstellingen: voor waterafvoer en het mogelijk maken van scheepvaart. De economische malaise zorgde ervoor dat het plan in afgeslankte vorm, alleen de afwatering, werd uitgevoerd. In 1937 werd  begonnen met het gedeelte bij Amersfoort.

As van een Kipkar in Leusden – Foto: © gemeente Leusden

Valleikanaal

Het graven van het Valleikanaal is door de wereldwijde recessie en de daarbij horende werkloosheid, uitgevoerd als werkverschaffingsproject. Gemiddeld 400 mannen werden per dag uit steden als Den Haag, Amsterdam en Utrecht met de trein aangevoerd. Er werd gebruik gemaakt van schoppen, kruiwagens en kipkarren op een smalspoor.

As te bewonderen in Renswoude

Van zo’n kipkar is onlangs de gietijzeren as met twee wielen tijdens graafwerkzaamheden aan de Asschatterweg teruggevonden. De as is vanaf nu te zien in Renswoude, bij het Fort aan de Buursteeg van de Stichting Grebbelinie.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam