Jongeren in Leusden gaan tinderen voor het klimaat

swipocratie
Swipocratie

Leusden – In een paar swipes meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie? In Leusden kan dat van 30 september tot en met 20 oktober. Dan loopt de campagne waarin de mening van jongeren centraal staat. Door via de online tool Swipocratie krijgen zij diverse klimaatdilemma’s voorgelegd en kunnen ze aangeven wat ze willen veranderen aan hun eigen gedrag.

Swipocratie

De tool staat online op https://leusden.swipocratie.nl. Swipocratie is onderdeel van het project ‘Watt nou! Jongeren over energie’. Een initiatief van 12 gemeenten, de provincie Utrecht en NMU om de visie van jongeren in de leeftijd 16 tot 26 jaar actiever te betrekken. Leusden is één van de gemeenten waar de campagne van start gaat. Verschillende filmpjes op social media stimuleren de jongeren om online hun mening te geven.

Swipocratie met Mattijs Franken

Geef jongeren een stem

‘Jongeren zijn nog weinig hoorbaar in de discussie rond duurzaamheid’, aldus wethouder Erik van Beurden. ‘Leusden doet mee omdat we het jongeren makkelijker willen maken om hun mening te geven. Het gaat immers vooral over hun toekomst.’ Via Swipocratie kunnen ze hun mening geven door te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met opties tegen klimaatverandering. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de vraag voorgeschoteld: “Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?” En:  “Wat heb je liever in jouw gemeente: 15 voetbalvelden vol met zonnepanelen of 1 windmolen van 150 meter hoog?”

Uitkomsten

Zodra alle resultaten binnen zijn, volgt er in november nog een bijeenkomst met belangstellende jongeren. Samen gaan zij aan de slag met een concreet plan om Leusden te voorzien van duurzame energie. Gemeente Leusden neemt dit ‘bod van jongeren’ en de uitkomst van Swipocratie vervolgens mee in het debat rond de energietransitie – de overgang van fossiele naar duurzame energie. ‘Watt Nou!’ wordt georganiseerd in samenwerking met de provincie Utrecht.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam