Bijzondere aanwinst voor Museum Weesp

bijzondere

Weesp – Weesper porselein, het zeldzame witte goud is in handen van enkele particuliere verzamelaars in Europa en opgenomen in kunstcollecties van musea als het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Willet- Holthuysen, het Keramiek museum Princessehof in Leeuwarden en natuurlijk in Museum Weesp. Vrijwel nooit is Weesper porselein te koop en daarnaast behoorlijk kostbaar omdat het zo zeldzaam is. De laatste aanwinst van Weesper porselein in Museum Weesp is van bijna een decennium geleden.

Bijzondere aanwinst

Recentelijk gebeurde er iets heel bijzonders. Het museum ontving een bericht vanuit Londen van een vooraanstaande antiquair op het gebied van porselein.
Er is een pattipan (schaaltje) van Weesper porselein op de markt dat hoort bij een servies dat zich in de collectie van Museum Weesp bevindt. Zoals gebruikelijk, wanneer het gaat om cultureel erfgoed van een dergelijk belang, kreeg Museum Weesp het recht van eerste aankoop en de tijd om de financiering rond te krijgen.

bijzondere

Museum Weesp aan de slag

Om de aankoop te kunnen doen, waren een aantal overtuigende argumenten nodig om aan te tonen dat dit stuk thuishoort in de collectie van Museum Weesp.

bijzondere

Weesper porselein, het eerste Hollandse porselein

De Weesper porselein manufactuur opgericht door de Graaf Van Gronsveld-Diepenbroick-Impel (1717–1772) produceerde het eerste Hollands porselein. De producten zijn uiterst zeldzaam en markeren het begin van de korte geschiedenis van het Hollands porselein.

Internationale ‘touch’

De manufactuur was slechts van 1760 tot 1770 in bedrijf. In die korte periode werd een hoge kwaliteit bereikt. De fabriek deed mee aan de heersende stijlen van Rococo en Louis Seize. De pattipan is in de beginperiode van de Weesper porseleinfabriek gemaakt. De blaadjes ter maskering van bakfoutjes duiden daarop. Het is een ‘internationale’ pattipan die in Weesp werd vervaardigd. Het heeft buitenlandse invloeden. De Graaf van Gronsveld, ooit gezant in Berlijn, wist wat er in het buitenland werd geproduceerd en wist destijds door Europa rondtrekkende arcanisten, modelleurs en porseleinschilders van naam aan te trekken naar Weesp.

bijzondere

Belang voor Weesp

De pattipan is in Weesp gemaakt en hoort dus thuis in Museum Weesp. Niet alleen de plaatsnaam is belangrijk, maar ook het feit dat Museum Weesp dè plek is waar Weesper porselein wordt verzameld en tentoongesteld. Deze pattipan ontbreekt nu in het theeserviesje dat in de collectie van Museum Weesp is opgenomen en is dus een belangrijke aanvulling. Onwaarschijnlijke bijzonderheid, maar prachtige anekdote, is dat de afbeelding op de pattipan die van de gravin Van Gronsveld zou zijn, de vrouw van de porseleinfabrikant.

De pattipan komt naar Museum Weesp

En het is gelukt! De Stichting Hollands porselein maakt samen met de Vrienden van Museum Weesp en de gemeente Weesp de aankoop van dit stuk Weesper porselein mogelijk. Op 9 maart a.s. neemt conservator Lisette Zijp van Museum Weesp samen met de voorzitter van de Stichting Hollands porselein de pattipan in ontvangst van de antiquair uit Londen, welke op dat moment aanwezig is op de TEFAF (internationale kunst en antiekbeurs in Maastricht). Daarna zal de pattipan herenigd worden met het koffie- en theeservies in de vaste presentatie van Museum Weesp. Vanaf vrijdag 16 maart is iedereen van harte welkom om de nieuwe aanwinst te komen bewonderen.

Museum Weesp is open op woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Entree Museumkaart of Vriend van Museum Weesp gratis, volwassenen € 5, senioren € 4 en kinderen (6 t/m 18 jr) € 3, kinderen onder 6 jaar gratis.
Voor meer informatie zie www.museumweesp.nl

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam