11.4 C
De Bilt
vrijdag, 29 maart 2024

Goudwanggibbonbaby geboren in Artis

Amsterdam – Op het Gibboneiland klemt een goudwanggibbonbaby zich sinds een week met zijn armen stevig vast aan moeders buik. De benen zijn kort na de geboorte namelijk nog niet zo sterk. Tijdens het slingeren vormt de moeder een kommetje met haar benen om haar jong extra te ondersteunen.

Geel of zwart

Een pasgeboren goudwanggibbonbaby heeft een heldergele vacht die in een paar maanden verkleurt naar zwart. Zijn wangen blijven wel geel, zoals zijn naam verklapt. Mannetjes behouden de zwarte kleur als ze volwassen zijn, maar bij vrouwtjes verkleurt de vacht in de puberteit naar geelachtig wit.

 

Meer dierennieuws

Seksuele diversiteit in het dierenrijk

Rondleidinghomoseksueelgedrag

Tijdens Pride ( 27 juli t/m 4 augustus ) staat homoseksueel gedrag in het dierenrijk centraal in ARTIS. Loop in het weekend mee met de rondleiding of bezoek het programma van de ARTIS-Academie. Op donderdag 1 augustus vertelt de ARTIS-bioloog over de natuur die veel diverser is in seksualiteit en sekse dan veel mensen denken.

Recordaantal blauwkeelara’s uitgevlogen

blauwkeelara

De blauwkeelara is een van de meest zeldzame papegaaisoorten op aarde. Samen met ARTIS vond de Boliviaanse natuurorganisatie Armonia een oplossing voor het verdwijnen van broedplekken voor deze vogels door intensieve veeteelt. Na jaren van daling, groeit de populatie blauwkeelara’s weer en zijn er meer dan 81 blauwkeelara’s uitgevlogen.

Schijnbaar uitgestorven

De ernstig bedreigde blauwkeelara (Ara glaucogularis) komt slechts op één plek ter wereld voor: in het noordelijke deel van de Boliviaanse savanne. In de jaren 80 dachten we biologen dat hij was uitgestorven. Oorzaak: de handel in de ara’s voor huisdieren en voor zijn veren, die gebruikt werden in traditionele verentooien van de inheemse bevolking. In 1992 werd de soort herontdekt en is sindsdien bezig aan een comeback. Daarbij krijgt de ara hulp uit ons land: de Nederlander Tjalle Boorsma, werkzaam bij de Boliviaanse natuurorganisatie Armonia, leidt sinds 2015 het natuurbehoudproject dat de blauwkeelara beschermt. Onderdeel van dit project is een netkastprogramma in 680 hectare beschermde savanne en tropisch bos dat mede tot stand is gekomen met steun van de Nederlandse natuurorganisatie IUCN NL en de Nationale Postcode Loterij. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio